Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

”Psykedelika är hett, så ketamin och psilocybin tar vi upp”

Publicerad: 16 mars 2022, 13:48

”Vi har en valårsspecial med utfrågning av politiker från alla riksdagspartierna”, berättar Jonas Eberhard, docent vid Lunds universitet och programansvarig för Svenska psykiatrikongressen.

Foto: Lunds universitet

Jonas Eberhard är vetenskaplig sekreterare i Svenska psykiatriska föreningen och programansvarig för Svenska psykiatrikongressen som startar i dag, den 16 mars.


Ämnen i artikeln:

BarnpsykiatriToppnyheterToppnyheter Psykiatri

Kongressen pågår den 16–18 mars i Stockholm och innehåller ett drygt hundratal programpunkter. 

Vem tycker du ska delta?
– Alla som jobbar inom psykiatrin, men även anhörig- och patientföreningar samt sjukvårdspolitiker och forskare inom psykiatri och neurovetenskap. I år är många sugna på att mötas efter två år av inställda och digitala kongresser, så vi räknar med 900 deltagare.  

Vad är nytt för i år?
– I år delar vi kongress med Svenska föreningen för barn- och ungdomspsykiatri, vilket är kul – vi har många barn- och ungdomsinslag. Vi har också en valårsspecial med utfrågning av politiker från alla riksdagspartierna. Exempelvis lyfter vi Samsjuklighetsutredningen, om att även missbruk bör hanteras inom psykiatrin i stället för som i dag kommunalt.  

Något som man inte bör missa?
– Psykedelika är hett, så ketamin och psilocybin tar vi upp. Kongressen är ett tillfälle att dela erfarenheter, som olika arbetssätt. En punkt är hyrläkarstopp i psykiatri Skåne, en annan självvald inläggning. Digitalisering är stort och här har vi en rad inslag, som hur man i dataspelsformat kan öka följsamheten för unga med depression och bipolaritet. Vi har flera internationella talare, som Tom Burns från UK med ”Allvarligt talat: Hur det står det egentligen till med psykiatrins självbild?”.  

Läs också: Ny behandling testas vid psykiska symtom efter covid 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.

 

 

Lotta Fredholm

Reporter

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev