Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Psykiater anmäls till Ivo – igen

Publicerad: 24 mars 2017, 07:07

För drygt ett år sedan fick specialistläkaren kritik för stora brister i dokumentation och handläggning. Nu anmäls läkaren igen.


Enligt en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, visar läkaren på en ”fortsatt underlåtenhet att fullfölja den dokumentationsskyldighet som föreligger för legitimerade yrkesutövare”.

Som exempel nämns en lex Maria-utredning av en patient som tog sitt liv. Läkaren var ansvarig för patienten under en månad och hade under den tiden endast skrivit en daganteckning. I ett annat exempel uppges att läkaren, trots påminnelser, inte skrivit en ansökan till förvaltningsrätten kring en patient som vårdades enligt öppen LPT.

Såväl chefläkare som verksamhetschef har enligt anmälan haft samtal med läkaren och påpekat de allvarliga bristerna och krävt en förändring. I anmälan understryks att psykiatrin bygger på ett uttalat teamarbete som förutsätter att olika medarbetade kan ta del av bedömningar och behandlingsåtgärder och att den anmälde läkarens bristande dokumentation därför får stora konsekvenser.

Dagens Medicin har tidigare rapporterat om när läkaren anmäldes som en potentiell fara för patientsäkerheten för tre år sedan. Då hade läkaren inte öppnat sin post på ett år och det saknades hundratals anteckningar. Inspektionen för vår och omsorg, Ivo, övervägde då att anmäla läkaren till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd för ställningstagande till prövotid. Tillsynsmyndigheten landade dock i att i stället rikta allvarlig kritik mot läkarens mycket bristande journalföring.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News