Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Psykiatrer dömer ut skånskt vårdval inom bup

Publicerad: 17 januari 2020, 10:43

Ett vårdval skulle göra barn- och ungdomspsykiatrin i Skåne mer ojämlik, tror chefsöverläkarna i Skåne.

Foto: Mostphotos

Region Skånes chefsöverläkare inom psykiatrin protesterar mot planer på vårdval inom barn- och ungdomspsykiatrin. ”Införs vårdval får det katastrofala effekter” inom akutverksamheten, skriver de på debattplats i Helsingborgs Dagblad.

Ämnen i artikeln:

Region SkåneBarnpsykiatriVårdval

LB


Det borgerliga styret i Skåne vill införa ett vårdval inom bup. Alla som uppfyller regionens krav skulle då kunna starta en privat mottagning och ta emot barn och unga som bedömts behöva hjälp. Förhoppningen är att förbättra tillgängligheten inom barn- och ungdomspsykiatrin.

Chefsöverläkarna inom skånsk psykiatri är mycket kritiska till förslaget. ”Fördelarna är uppenbara – äntligen kan barn och unga som behöver vård få hjälp snabbare. Men samhällsekonomiskt har vårdval visat sig vara den mest kostsamma lösningen när det handlar om att göra vården tillgänglig för fler”, skriver de i Helsingborgs Dagblad.

Läkarna målar upp en framtida bild av en ojämlik barn- och ungdomspsykiatri. De varnar för att nya privata mottagningar sannolikt hamnar i de större städerna och har lätt att rekrytera barnpsykiatrisk personal, medan ”risken är överhängande” för att bland annat nordöstra Skåne i stort blir utan nya mottagningar.

Debattörerna tror att patienter med lättare åkommor kan få vård enklare, men på bekostnad på barn och unga med komplexa, kroniska eller akuta svårigheter.

Chefsöverläkarna varnar också för konsekvenserna för barn- och ungdomspsykiatrins akutverksamheter. Där tar läkare dygnet runt hand om patienter med livshotande tillstånd. I dag behandlas denna akuta del solidariskt av alla öppenvårdens läkare, skriver läkarna, som tror att vårdval skulle få ”katastrofala effekter på läkarbemanningen” inom akutverksamheten.

Inlägget i Helsingborgs Dagblad är undertecknat av chefsöverläkare inom barn- och ungdomspsykiatrin, vuxenpsykiatrin och rättspsykiatrin. De vill i stället se att dagens verksamhet får mer pengar för att kunna öka tillgängligheten. ”Det är en garanterat billigare och bättre lösning för invånarna/skattebetalarna än vårdval”, skriver de.

Förslaget om vårdval inom barn- och ungdomspsykiatrin ska upp i hälso- och sjukvårdsnämnden den 23 januari. Så sent som i januari backade den politiska ledningen i Skåne på planer på ett vårdval för öron-näsa-hals i Skåne.

Relaterat material

Planerna på ytterligare vårdval i Skåne stoppas

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev