Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Psykiatrin angrips offentligt efter tragiskt självmord

Publicerad: 10 augusti 2009, 12:56

Patienterna i den svenska psykiatrin behandlas inte människovärdigt. Det hävdar en journalist i en mycket kritisk debattartikel.


Ämnen i artikeln:

SchizofreniMental hälsa

Ruben Andersson är frilansjournalist och doktorand vid London School of Economics. Förra året tog hans bror, som led av schizofreni, sitt liv under en permission från sjukhuset där han vårdades.

Enligt Ruben Andersson orsakades dödsfallet av allvarliga systemfel inom den svenska psykiatrin. Bland annat är han starkt kritisk mot att brodern inte erbjöds några aktiviteter eller samtal med psykolog under tiden han tvångsvårdades. Behandlingen bestod enbart av tvångsinjektioner med psykofarmaka, enligt Ruben Andersson.

”Psykiatrin måste inse att respekt och livskvalitet är grundläggande för behandling. Att låsa in och behandla folk som ’psykfall’ gör det än svårare för dem att återfinna hopp och självförtroende. För min bror är det för sent, men tusentals andra människors framtid står på spel. Att låta skandalen inom svensk psykiatri fortgå är oförsvarligt”, skriver han i en starkt kritisk debattartikel i Dagens Nyheter.

Han förklarar även varför han väljer att berätta sin brors historia offentligt.

”Hittills har inte de som drabbas av psykvårdens tillkortakommanden – anhöriga och patienter – fått rum i medierna. Det är min förhoppning att vår familjetragedi kan belysa krisen på ett sätt som expertutlåtanden och Konstfackelever inte kan.”

Relaterat material

Skräckfilm om psykiatrin oroar sjukvårdpersonal

Extra satsningar på psykiatrin döms ut av Riksrevisionen

Ämnen i artikeln:

SchizofreniMental hälsa

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev