Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Psykiatrin anklagas för att använda livsfarliga grepp

Publicerad: 2 februari 2009, 10:20

Personal inom den svenska psykiatrin anklagas för att använda grepp som kan innebära direkt livsfara för patienterna.


Patienter som läggs ned på mage och utsätts för tryck på ryggen kan få svårt att andas. Enligt en kartläggning som har gjorts av Sveriges Radios Ekoredaktion dog minst två psykiatripatienter i Sverige efter att ha behandlats på det sättet under 2008.

Händelserna inträffade på Centralsjukhuset i Karlstad och Södertälje sjukhus.

Stina Johansson arbetade på gruppboendet där patienten i Södertälje bodde och hade följt med honom till sjukhuset. Där blev hon vittne till hur han trycktes ned.

– Klart han gjorde motstånd, han ville andas. Det är helt självklart att han inte kunde andas i det läget. Men man fortsatte att trycka ner honom, säger hon till Ekot.

Ansvariga på Södertälje sjukhus nekar däremot till att mannen utsattes för tryck på ryggen.

Inom polisväsendet började grepp där omhändertagna personer läggs ned på mage ifrågasättas efter att Osmo Vallo avled i samband med ett våldsamt polisingripande i Karlstad 1995.

När det kom internationell forskning som visade att flera personer avlidit på samma sätt beslutade polisen att ändra sina rutiner.

– Riskerna är ju att den som är frihetsberövad får svårt att andas. Får man svårt att andas kanske man kämpar ännu mer och vill upp. Ett naturligt svar är då kanske att man tar i ännu mer, pressar på ännu mer och man får liksom inget avslut på det hela, säger Björn Jacobsson, ansvarig för utbildningen i självskydd på polishögskolan i Solna, till Ekot.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev