lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Psykiatrin missar alkoholproblem

Publicerad: 22 oktober 2012, 05:30

En enda fråga brukar personal inom psykiatrin ställa till patienterna om deras alkoholvanor. Det är standard. Och det är långt ifrån tillräckligt.


En ny avhandling om psykisk ohälsa och alkohol dömer ut dag­ens metod att hitta patienter med riskbruk.

– Vi tycker inte att man ska använda den alls inom psykiatrin, säger socionomen Christina Nehlin Gordh, doktorand vid Uppsala universitets institution för neurovetenskap.

Psykisk ohälsa och missbruksproblem hänger ofta samman och personer med psykisk ohälsa är dessutom extra känsliga för alkoholens avigsidor. Därför brukar personal inom psykiatrin rutinmässigt fråga om alkoholvanor. Men det screeninginstrument som är standard i sjukvården i dag – HED, Heavy Episodic Drinking – missar hälften av patienterna med ett riskfyllt drickande, enligt en av studierna i avhandlingen.

I den blev drygt 1 800 patienter som besökte en psykiatrisk mottagning tillfrågade enligt HED – det vill säga att de fick uppge hur ofta de drack en viss mängd alkohol vid ett och samma tillfälle.

De blev också tillfrågade enligt ett mer omfattande formulär kallat Audit, med frågor som rörde om någon i omgivningen har reagerat på patientens drickande, om patienten någon gång har missat ett åtagande på grund av sitt drickande, och så vidare. Det är ett betydligt känsligare och därmed bättre test, enligt studien.

– Det tar bara ett par minuter och den tiden har man faktiskt för patienterna i psykiatrin. Det är värt det, säger Christina Nehlin Gordh.

Titel: Alcohol Use and Secondary Prevention in Psychiatric Care.
Läggs fram: Den 19 oktober vid Uppsala universitet.

SARA RÖRBECKER

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev