Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Psykiatrin missar ofta barn som bevittnat våld i hemmet

Publicerad: 3 januari 2011, 12:13

Barn som sett sin mamma bli slagen har större risk att drabbas av psykiska problem. Men barnen missas ofta av den psykiatriska vården, enligt en ny rapport.


Ämnen i artikeln:

Barnpsykiatri

Barn- och ungdomspsykiatrin missar ofta barn som har fått psykiska problem efter att ha bevittnat våld mot sin mamma. Det visar en nationell utvärdering som gjorts av forskare vid fyra universitet på uppdrag av Socialstyrelsen.

Anders Broberg, professor vid psykologiska institutionen vid Göteborgs universitet, har lett studien och säger i ett pressmeddelande att barn som har upplevt våld mot sin mamma utgör en riskgrupp med generellt hög psykisk ohälsa jämfört med barn i allmänhet. Eftersom de inte upptäcks riskerar de dock att bli utan hjälp och att utsättas för våld även i fortsättningen. 

– Ofta saknas strukturerade riskbedömningar av barnets och mammans situation, trots att barnet har regelbundet umgänge med den man, oftast barnets pappa, som utsatt mamman och ibland även barnet för våld. Kunskapen om modeller för strukturerade riskbedömningar och hur de kan användas när barn upplevt våld mot mamma behöver förbättras, i synnerhet inom socialtjänsten och barn- och ungdomspsykiatrin som träffar merparten av dessa barn, säger Anders Broberg.

Enligt forskarna måste barnpsykiatrin och socialtjänsten ta större ansvar för barnen, som ofta skickas iväg från psykiatrin och som i stället kan hamna i exempelvis ideella verksamheter där det saknas tillräcklig kompetens för att ta hand om dem.

Läs hela rapporten:

Stöd till barn som upplevt våld mot mamma

Ämnen i artikeln:

Barnpsykiatri

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News