Psykiatri
Psykiatrin överväger spotthuvor
Publicerad: 3 april 2017, 10:28
Spotthuva. Personen på bilden är en statist och anställd vid polismyndigheten. Foto: Polismyndigheten
Spotthuvan träs över patientens huvud för att skydda personalen mot spott. Polisen använder den redan och nu ser psykiatrin över möjligheten.
Landstinget Sörmland väcker nu frågan om spotthuvor i psykiatrin.
– Det är något som vi skulle använda väldigt sällan och i samband med de tillfällen då vi använder fastspänning. Då är det så att patienten ibland både bits och spottas som ett vapen, säger Max Jakobsen, vårdenhetschef för den psykiatriska intensivvården vid Nyköpings lasarett, till Dagens Medicin.
Han förklarar att de anställda i nuläget lägger en handduk över patientens mun för att skydda sig själva. Vi några få tillfällen när polisen kommit in med patienter har de dock redan haft spotthuvor på sig och då har de fått sitta kvar.
Enligt Max Jakobsen har patienterna efteråt berättat att de inte såg spotthuvan som något problem.
– Fast det måste man kontrollera mer, säger Max Jakobsen.
Max Jakobsen förklarar att det handlar om att väga saker mot varandra och understryker att spotthuvor endast skulle komma att användas i undantagsfall.
– Om vi får använda huvorna blir det en mindre uppjagad och lugnare stämning. Det handlar om att hitta det som är mest humant och minst kränkande för patienten. Och något som skapar en säker arbetsmiljö för oss.
Och du tycker att spotthuvor är mer humana än handdukar?
– Ja, för handduken kan både åka ner på bröstet och upp över näsa och ögon. Så vid de här få tillfällena tycker jag att det känns mer humant.
För att undersöka om psykiatrin har möjlighet att använda sig av spotthuvor har Magnus Eneberg, chefsöverläkare vid psykiatrin i Landstinget Sörmland, nyligen ställt frågan till Socialstyrelsen.
– Jag är ansvarig för tvångsvården. Frågan har kommit upp från min personal för att man tycker att det är ett stort bekymmer när det händer, även om det händer väldigt sällan. Anställda blir ju rädda helt enkelt och det kan jag ha förståelse för, säger Magnus Eneberg.
Socialstyrelsen har svarat att myndigheten inte tar ställning i enskilda metoder utan endast kan redogöra för de lagar, förordningar och föreskrifter som gäller.