fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Psykiatrins nya DSM är här

Publicerad: 22 maj 2013, 08:12

Nu publiceras nya diagnosmanualen för psykiatrin – som samtidigt både attackeras och försvaras på nytt.


I helgen lanserades den nya versionen av DSM-5 vid det årliga mötet för den amerikanska psykiatriska föreningen, APA, som ger ut manualen och som arbetat med den nya utgåvan i över tio år. De flesta förändringarna jämfört med DSM-4 var dock redan kända, se artikeln här intill.

Förslaget till den nya versionen har mött hård kritik, bland annat för att medikalisera fler tillstånd, och flera kritiker tog tillfället i akt för att återigen slå ner på DSM-5. En av dem var psykiatern Allen Frances, som ledde arbetet med den förra versionen av DSM och som varit en av de mest högljudda motståndarna mot förändringarna i den nya utgåvan.

I en artikel i tidskriften Annals of Internal Medicine uppmanar han nu läkare att använda DSM-5 med försiktighet – om de alls ska använda den. Bland annat anser Allen Frances att DSM-5 saknar vetenskapligt stöd, och att manualen introducerar flera nya psykiatriska diagnoser som kan göra att fler ”vardagsproblem” kan klassas som sjukdom. Till exempel varnar han för att personer med sorg ska kunna diagnosticeras med depression, vilket gör att normala sorgereaktioner kan misstolkas som sjukdom. Han befarar även att ilska och vredesutbrott hos barn kan ses som en diagnos.

Allen Frances argumenterar för att läkemedelsföretag kommer att profitera på den här glidningen av hur diagnoser definieras, genom att de kan marknadsföra mediciner mot de nya sjukdomstillstånden.

På APA:s möte i helgen försvarade David Kupfer, som lett arbetet med manualen, de mest kritiserade förändringarna, enligt nyhetstjänsten Medpage Today. Bland annat bemötte han kritiken mot att personer som nyligen förlorat en anhörig ska kunna få en depressionsdiagnos. Han poängterade att dessa personer inte är ”immuna” mot depression, och att diagnoskriterierna ändras för att läkare inte ska missa sjukdomen hos dessa individer.

Många av dem som försvarar den nya manualen framhåller att antalet diagnoser inte ökar utan tvärtom minskar. Till stor del beror det på att vissa diagnoser slagits ihop till en gemensam, till exempel bakas Aspergers syndrom och autism ihop med två andra diagnoser till ”autismspektrumtillstånd”.

Än finns den nya manualen inte på svenska. Men psykiatern Jörgen Herlofson som översatt de tidigare utgåvorna ska även översätta och ge ut ”fickversionen” av DSM-5. Den beräknas vara klar i början av nästa år.

DSM står för diagnostic and statistical manual of mental disorders. I Sverige används manualen som ett komplement till det officiella klassificeringssystemet ICD.

Läs Allen Frances artikel här:

Allen Frances. The New Crisis in Confidence in Psychiatric Diagnosis. Annals of Internal Medicine, publicerad online den 17 maj 2013. DOI:10.7326/0003-4819-159-3-201308060-00655 

Relaterat material

Psykiatrins nya diagnosmanual klar

Vanlig sorg blir grund för diagnos

HANNA ODELFORS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev