Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Psykiatripersonal saknade HLR-kunskap

Publicerad: 12 december 2017, 13:20

Genrebild av övning i hjärt-lungräddning på en docka.

Foto: Thinkstock

Efter att en patient vid en psykiatrisk avdelning tog sitt liv stod det klart att personalen saknade grundläggande kunskaper i hjärt-lungräddning. Nu slår en läkare larm.


Ämnen i artikeln:

Östersunds sjukhus

”Den vård som bedrivs på psykiatrin i Östersund är i mina ögon varken god eller patientsäker, vi i personalen får inte tillräckligt goda förutsättningar för att göra det möjligt.”

Så skriver en läkare inom psykiatrin i ett utlåtande till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, som Sveriges Radio P4 Jämtland tagit del av. I mitten av förra året tog en tvångsvårdad patient sitt liv vid Östersunds sjukhus och enligt läkarens utlåtande fanns det då varken utrustning eller kunskap för att rädda liv på avdelningen.

Efter det inträffade har de anställda skickats på utbildning. Lisa Stjernen, enhetschef för akutvården inom psykiatrin, svarar så här på radions fråga om inte HLR-utbildning boprde vara en grundläggande kunskap:

– Det har funnits tidigare, men det är också så att det är väldigt sällan som vi använder oss av hjärt-lungräddning och då måste man uppdatera den utbildningen.

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Östersunds sjukhus

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev