lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Psykiatrisk enhet polisanmäls av landsting

Publicerad: 23 april 2018, 08:03

En enhet inom Prima barn- och vuxenpsykiatri har polisanmälts av Stockholms läns landsting sedan en genomgång av enhetens fakturahantering visat kraftiga avvikelser.

Foto: Thinkstock

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Stockholm har polisanmält en enhet inom Prima barn- och vuxenpsykiatri för ”kraftigt avvikande fakturering”.

Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landsting

Den vuxenpsykiatriska enheten har haft avtal med Stockholms läns landsting sedan 2010. Avtalet upphörde nyligen och mottagningen drivs sedan en månad tillbaka av ett annat företag.

Efter uppgifter till hälso- och sjukvårdsförvaltningen gjorde förvaltningen en kontroll som visade ekonomiska tveksamheter.

– I går beslutade vi att inleda en fullständig ekonomisk revision av verksamheten och upptäckte kraftigt avvikande fakturering som vi misstänker är systematisk. Vi kan inte veta att det är brottsligt men vi har gjorde en polisanmälan i dag eftersom indikationerna inte är normala, säger Anna Ingmanson, chef för Närsjukvårdsvårdsavdelningen i Stockholms läns landsting.

Faktureringen skiljer sig markant från faktureringen hos andra vårdgivare liksom hos övriga verksamheter vid Prima barn- och vuxenpsykiatri Stockholm AB.

Kvalitetsuppföljningar som har gjorts av verksamheten visar att patienterna inte fått sämre vård, enligt Anna Ingmanson.

– Det är ekonomin vi är bekymrade för.

Hur mycket pengar som kan ha gått förlorade vill Anna Ingmanson inte säga än.

– Men vi ser mycket allvarligt på det vi har sett hittills och ser att det har pågått under lång tid. Sådant här hör inte till vanligheterna, vilket naturligtvis är bra. Vi stärker och följer upp kontrollen av vårdgivare och kommer att göra en ekonomisk revision av hela verksamheten inom Prima.

Prima har anlitat extern hjälp för att så snabbt som möjligt få en fullständig bild av det som inträffat, skriver företaget i ett pressmeddelande på sin hemsida.

– Vi tar uppgifterna på allra största allvar och kommer naturligtvis göra vårt yttersta för att hjälpa både polisen och Stockholms läns landsting att bringa klarhet i vad som ska ha skett, säger Mari Björelind, Primas vd, i pressmeddelandet.

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev