Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Psykiatriska team ifrågasätts i avhandling av psykolog

Publicerad: 13 oktober 2009, 15:00

Konflikträdsla och hierarkier gör att team inom den psykiatriska öppenvården inte fungerar som de ska.


Suzanne Blomqvist, doktorand i psykologi vid Linköpings universitet, har videofilmat och analyserat 30 behandlingskonferenser. Totalt har hon följt tio team med läkare, sjuksköterskor, psykologer, kuratorer och skötare. Hon är även intervjuat andra anställda inom psykiatrin om teamens arbete.

En av slutsatserna i avhandlingen är att diskussionerna i teamen anpassas så att alla ska förstå allt som sägs. Det gör att mycket tid ägnas åt att beskriva patienten och mindre tid åt att analysera och fatta beslut.

Ett annat problem är att de olika yrkesgrupperna i teamen har olika lätt för att komma till tals. Läkarna och psykologerna tar störst utrymme på bekostnad av bland andra sjuksköterskorna.

Suzanne Blomqvist har flera tankar om hur alla teammedlemmars kompetens ska tas till vara.

– Ett sätt är att i diskussionerna argumentera genom att både hävda sin egen åsikt och lyssna till andra och på så sätt sammanfoga olika perspektiv. Ett annat är att tydliggöra varandras kompetens och arbetsroller och ge konferenserna en tydlig struktur som gör att alla kommer till tals, säger hon i ett pressmeddelande.

Så sent som i går, måndag, rapporterade Dagens Medicin om en annan studie av psykosteamen inom den psykiatriska öppenvården i Uppsala län. Även där var slutsatsen att verksamheten inte fungerar som det var tänkt.

Läs avhandlingen:

”Kompetens-utnyttjande i mångprofessionella psykiatriska team” (i PDF-format)

Relaterat material

Psykosteam blev en flopp

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev