Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Psykiatriska vården i Värmland kritiseras efter nytt dödsfall

Publicerad: 16 oktober 2008, 14:37

Bristerna inom psykiatrin i Värmland bidrog till att en patient i 20-årsåldern avled förra året. Det anser Socialstyrelsen.


Patienten som tog sitt liv var intagen för tvångsvård inom psykiatrin i Värmland. Strax före jul förra året beviljades han permission av en överläkare. Läkaren fattade sitt beslut trots att de utsedda kontaktpersonerna protesterade och trots att patientens anhöriga inte hade tillfrågats, skriver Nya Wermlands-Tidningen.

På julafton ringde de anhöriga till psykvården och berättade att mannen var narkotikapåverkad och hade hotat dem. Nästa dag hittades han död hemma i sin lägenhet. Han hade avlidit av en överdos metadon.

Socialstyrelsen har granskat fallet och kritiserar psykiatrin på flera punkter. Enligt myndigheten fanns det stora brister i både vårdplaneringen och journalföringen. Nu kräver myndigheten att de åtgärdas före den 1 december i år.

Under de senaste åren har det inträffat flera uppmärksammade händelser där patienter som vårdats inom psykiatrin i Värmland har skadat sig själva eller andra. Ett arbete med att rätta till bristerna har redan inletts. Bland annat har flera nya psykiatrer anställts sedan i fjol.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev