Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Psykiatriutbildning totalsågas i Socialstyrelsens granskning

Publicerad: 25 juni 2009, 09:56

Psykiatriutbildning totalsågas i Socialstyrelsens granskning

Foto: Illustration: Photos.com

Blivande läkare och sjuksköterskor får inte tillräcklig kompetens inom psykiatri, anser Socialstyrelsen. Myndigheten uppmanar nu regeringen att överväga en tydligare styrning av vårdutbildningarna.


Psykiatrikurserna vid landets läkar- och sjuksköterskeutbildningar skiljer sig mycket åt och motsvarar inte vårdens behov. Det är några av slutsatserna i en kartläggning av psykiatriutbildningen som Socialstyrelsen gjort.

– Det är oacceptabelt att vårdutbildningarna inte ger psykiatriämnet det utrymme som behövs för att möta patienternas och vårdens behov. I stället har man på många håll minskat på kurserna i psykiatri vilket är helt emot regeringens intentioner med psykiatrisatsningarna, säger generaldirektör Lars-Erik Holm i ett pressmeddelande.

Myndigheten uppmanar nu lärosätena att utöka psykiatridelen på läkar- och sjuksköterskeprogrammen. Regeringen bör också överväga en tydligare styrning av vårdutbildningarna, inte minst på psykiatriområdet, anser Lars-Erik Holm.

– Lärosätena har alltför stor frihet att själva utforma utbildningarna.

Socialstyrelsen ska också tydligare än i dag informera sjukvårdshuvudmännen om deras skyldighet att se till att läkare med utländsk utbildning har tillräckliga kunskaper inom psykiatri.

Läs rapporten:

”Utbildning i psykiatri – en explorativ studie av läkar- och sjuksköterskeutbild-ningarna” (i PDF-format)

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev