måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Psykisk ohälsa ger längre sjukskrivning

Publicerad: 25 april 2017, 06:26

Ann-Marie Begler, generaldirektör på Försäkringskassan.

Sjukskrivningar till följd av psykiatriska diagnoser är 70 procent längre än för alla andra sjukskrivningar, enligt en rapport från Försäkringskassan.

Ämnen i artikeln:

Försäkringskassan

Risken att bli sjukskriven igen är dessutom 22 procent högre för dem med psykiatriska diagnoser,

Personer med bipolär sjukdom, schizofreni eller demens är de som har längst sjukskrivningar. Den största och snabbast växande diagnosgruppen är "anpassningsstörningar och reaktioner på svår stress". Den gruppen har dock en något bättre prognos när det gäller risk för återfall och längd på sjukskrivingen.

– Om det handlar om svåra psykiska sjukdomar som inte är helt lätt behandlade kan det ligga i sakens natur att det tar tid innan medicinering fungerar och så vidare, säger Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler.

–  Om man pratar om dem som har de lättare psykiska diagnoserna — anpassningssvårigheter och lättare depressioner — så bör man kunna diskutera om det är det alltid rätt att sjukskriva de här personerna.

Vad ska man göra för att de här grupperna ska komma tillbaka till arbete snabbare?

– Dels handlar det att titta på om det är rätt med sjukskrivning eller ej för den här enskilde personen. Ska läkare fortsätta att sjukskriva eller ska läkare säga: nej, jag tror inte att sjukskrivning är bra för dig, säger Ann-Marie Begler.

– En annan bedömning som också är viktig är att om en person har varit heltidssjukskriven så kan det många gånger vara rimligt att bryta den och ha en deltidssjukskrivning för att trappa upp en återgång till arbete.

Enligt Begler kan arbetsgivaren göra mycket för att underlätta en återgång till arbete.

– Hur kan vi anpassa arbetsuppgifter, hur kan vi anpassa arbetsplatser och arbetstider så att det ska vara möjligt att kommer tillbaka så fort som det går.

PETER CHALLIS/TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev