Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Psykisk sjukdom hindrade inte viktnedgång

Publicerad: 26 mars 2013, 13:00

När personer med allvarlig psykisk sjukdom fick hjälp med vikten lönade det sig. Forskare bakom en ny studie vill nu se riktade insatser till patientgruppen.


Bland personer med psykisk sjukdom är övervikt och fetma överrepresenterat. Samtidigt exkluderar viktminskningsstudier just den patientgruppen konstaterar amerikanska forskare bakom en artikel som publiceras i New England Journal of Medicine.

Forskarna slumpade 291 överviktiga personer från tio psykiatriska öppenvårdsprogram i USA till att antingen få rådgivning individuellt och i grupp samt träning i grupp eller till att ingå i en kontrollgrupp som fick information om kost och fysisk aktivitet vid studiens början och sedan undervisning om hälsa som inte var relaterad till vikt.

Deltagarna led av schizofreni, bipolär sjukdom eller depression. I snitt vägde de 102,7 kilo vid studiens början och hade ett BMI på 36,3.

Deltagarna som fick kostråd och träning hade vid tre mättillfällen signifikant minskat sin vikt mer än de som ingick i kontrollgruppen. Efter 18 månader var skillnaden 3,6 kilo mellan de två grupperna.

Artikelförfattarna skriver att deras studie visar att personer med allvarlig psykisk sjukdom kan göra betydelsefulla livsstilsförändringar trots de många utmaningar de står inför. Nu vill de se insatser som vänder sig specifikt till målgruppen.

Se studie:

Gail L. Daumit med flera. A Behavioral Weight-Loss Intervention in Persons with Serious Mental Illness. DOI: 10.1056/NEJMoa1214530.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev