Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Psykisk sjukdom ökar i finanskrisens kölvatten

Publicerad: 10 oktober 2008, 07:05

De personliga konsekvenserna av finanskrisen riskerar att leda till att fler drabbas av psykiska besvär världen över.


Den pågående finanskrisen riskerar att bli ett allvarligt hot mot den mentala hälsan. En brittisk undersökning som presenterades i går visar vad britter rankar som troligaste orsaken till att drabbas av psykiska problem. På första plats kommer att bli av med sitt hus – något som också nu blir verklighet för många när bolånemarknaden havererar.

– Jag skulle inte bli förvånad om vi får se en ökning av personer som besöker läkaren på grund av mentala åkommor de närmaste månaderna, sade en representant för den organisation som genomfört undersökningen till BBC.

Samtidigt varnar även FN:s världshälsoorganisation, WHO, för att mentala problem och antalet självmord riskerar öka i krisens spår.

WHO pekar dock på att det inte enbart handlar om problem för den västerländska medelklassen, utan att de ökande mentala problemen främst drabbar fattiga.

– Det finns klara bevis för att självmord kan ha ett samband med ekonomiska katastrofer. Jag talar inte om miljonären som hoppar ut genom fönstret utan om fattiga människor, sade chefen för WHO:s avdelning för mental hälsa och drogmissbruk, Benedetto Saraceno, vid en presskonferens, rapporterar TT.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev