Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Psykiska sjukdomar vanliga efter anorexia i tonåren

Publicerad: 18 mars 2009, 14:43

Psykiska sjukdomar vanliga efter anorexia i tonåren

Var fjärde vuxen som i tonåren fick diagnosen anorexia nervosa är 18 år senare sjukpensionär eller långtidssjukskriven på grund av psykiska problem.


Det visar en långtidsuppföljning från Sahlgrenska akademin i Göteborg.

I studien, som inleddes 1985, undersöktes 51 tonåringar med anorexia nervosa och en lika stor kontrollgrupp. Grupperna har regelbundet följts upp och nya resultat från studien har nu publicerats i British Journal of Psychiatry och International Journal of Eating Disorders.

18 år efter att studien inleddes hade tre kvinnor fortfarande inte tillfrisknat från sin anorexia. 13 personer, runt en fjärdedel, var sjukpensionärer eller sjukskrivna under minst sex månader på grund av en ätstörning eller annan psykiatrisk problematik.

Nästan fyra av tio hade förutom ätstörningen minst en psykiatrisk diagnos. Vanligast var tvångssyndrom.

Men Elisabet Wentz, docent i barn- och ungdomspsykiatri vid Sahlgrenska akademin, ser även positiva överraskningar i resultaten.

– Tidigare studier har visat att anorexia är en diagnos med mycket dålig prognos och att så många som var femte patient avlider till följd av sjukdomen, men vi har inte förlorat någon av de personer som ingår i vår studie, säger hon i ett pressmeddelande.

De kvinnor som haft anorexia hade också fått i stort sett lika många barn som kvinnorna i kontrollgruppen.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev