Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag17.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Psykiatri

Psykiskt sjuka fick se Scientologikyrkans film

Publicerad: 24 maj 2010, 14:40

Psykiskt sjuka fick se Scientologikyrkans film

Foto: Foto: Photos.com

Vid en kommunal filmvisning fick patienter med psykisk sjukdom se en ”dokumentär” där psykiatrin döms ut som en bluff. Bakom budskapet står Scientologikyrkan.


Filmen Mördande vinst har producerats av Kommittén för mänskliga rättigheter, som är en organisation grundad av Scientologikyrkan. Budskapet är att psykiska sjukdomar inte finns på riktigt utan är en gigantisk bluff iscensatt av psykiatrer och läkemedelsindustrin.

Nyligen visades filmen på Citypunkten, som är en samlingsplats för personer med psykiska funktionshinder och psykisk sjukdom i Staffantorps kommun. Filmen hade skickats till kommunhuset av Kommittén för mänskliga rättigheter.

Personalen kände inte till kopplingen till Scientologikyrkan och ville få i gång en diskussion om hur läkemedel används i sjukvården, rapporterar Sydsvenskan.

– Om jag vetat vad jag vet i dag hade jag inte visat filmen. Vi kommer att vara noggrannare med att gå igenom eventuella filmer i framtiden, säger Staffan Lindahl, samordnare på Citypunkten, till tidningen.

Mårten Gerle, psykiater och medicinskt sakkunnig på Socialstyrelsen, ifrågasätter lämpligheten i att visa en film som Mördande vinst inom den offentliga vården och omsorgen.

– Visst kan det finnas brister i den psykiatriska vården, men det är fel att säga att den saknar vetenskaplig grund. Socialstyrelsen anser att det finns ett omfattande vetenskapligt stöd för psykoterapi och medicinsk psykiatrisk behandling, säger han till Sydsvenskan.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev