Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Psykiskt sjuka kedjas fast

Publicerad: 21 mars 2016, 13:05

Foto: HRW/Youtube

Tusentals personer med psykisk ohälsa hålls fängslade i sina hem eller på religiösa institutioner i Indonesien under hårresande förhållanden, enligt Human Rights Watch.


Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

Brist på vård gör att den sedan länge förbjudna metoden fortfarande är utbredd.

I två års tid har den utmärglade Sulaiman hållits fastkedjad vid ett litet religiöst healingcenter utanför staden Brebes på den indonesiska ön Java. Hit togs han av sin familj, som inte visste vad de skulle göra med honom då han börjat kasta stenar mot grannars fönster.

Nu tillbringar han sina dagar kedjad vid en liten träbänk i ett mörkt rum, eller ute på centrets smutsiga gårdsplan.

– Vi har inget annat alternativ. Det är av säkerhetsskäl som deras fötter är fastkedjade, säger Sholeh Mushadad, en av dem som driver centret, till AFP.

Behandlingen av de intagna, som inte ges några diagnoser eller läkemedel, består av böner och örtbad.

Sulaimans öde är knappast unikt. Nästan 19 000 människor hålls för närvarande fastkedjade eller inlåsta av sina familjer, på religiösa behandlingshem eller på andra institutioner, enligt myndigheternas senaste uppskattning. Trots att metoden, som kallas "pasung", har varit förbjuden sedan 1977 är den fortfarande utbredd — särskilt på landsbygden där bristen på sjukvård är stor och kunskap saknas om psykiska sjukdomar, konstaterar människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) i en rapport.

Indonesien, med en befolkning på 250 miljoner, har bara 48 anläggningar för psykiatrisk vård i hela landet, de flesta belägna i storstadsområden, enligt HRW.

”Människor tillbringar år fastkedjade i trästockar eller skjul eftersom familjemedlemmar inte vet vad de annars skulle göra och regeringen inte gör ett bra jobb med att erbjuda humana alternati” uppger Kriti Sharma, författare till rapporten, enligt ett pressmeddelande från HRW.

Föreställningen att psyksjuka är besatta av djävulen bidrar till stigmatiseringen av dem. HRW, som intervjuat en rad drabbade, anhöriga och myndighetspersoner, beskriver en hårresande situation på institutionerna och centren. Förutom tvångsbehandlingar med magiska örter, hårdhänt massage eller rabblande av koranverser i de intagnas öron förekommer fall av ren misshandel och sexuellt våld.

Regeringen har lovat att försöka stoppa metoden, men liknande kampanjer har tidigare misslyckats.

MATTIAS MÄCHS/TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev