Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Psykiskt sjuka vårdas sämre

Publicerad: 22 juni 2010, 09:54

Psykiskt sjuka får sämre vård än andra patienter och dör oftare i sjukdomar som hade kunnat behandlas. Det visar en färsk granskning.


Socialstyrelsens inventering av den vuxenpsykiatriska vården är den hittills största som har gjorts i Sverige. En av slutsatserna är att psykiskt sjuka är överrespresenterade bland dem som dör av somatiska sjukdomar. En lungcancerpatient med psykisk sjukdom har 50 procent större risk att dö till följd av cancern än en lungcancerpatient som är psykiskt frisk.

Granskningen visar också att psykiskt sjuka inte får lika god tillgång till rekommenderade läkemedel som andra patienter får.

– Det är oacceptabelt att psykiskt sjuka inte får samma goda vård som andra. Sjukvården ska prioritera dem som har störst behov och de psykiskt sjuka är en mycket utsatt grupp som behöver extra uppmärksamhet inom vården, säger Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm i ett pressmeddelande.

Socialstyrelsen efterlyser också tydligare strategier mot psykisk ohälsa bland både unga och äldre.

– Utvärderingen är ett första steg på vägen för att förbättra omhändertagandet av de psykiskt sjuka och bland annat minska överdödligheten inom gruppen. Förhoppningen är att landstingen och verksamhetscheferna använder utvärderingen för att driva det egna utvecklingsarbetet framåt, säger Birgitta Lidelius, projektledare för arbetet med rapporten, i pressmeddelandet.

Läs rapporten:

”Psykiatrisk vård – ett steg på vägen” (i PDF-format)

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev