Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag18.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Psykiatri

Psykklinik vann rättsstrid om patienternas mobiltelefoner

Publicerad: 1 december 2009, 16:04

Psykklinik vann rättsstrid om patienternas mobiltelefoner

Foto: Foto: Photos.com

Att ta mobiltelefonerna från patienterna på den rättspsykiatriska kliniken i Växjö var inte fel. Det slår kammarrätten fast i en dom. (Ny version 13.24)


Landstinget Kronoberg beslutade att samla in mobiltelefonerna på våren 2008. Då hade flera patienter på den rättspsykiatriska kliniken använt dem till att begå brott. Bland annat hade en person laddat ned barnpornografiska bilder, uppger Sveriges Televisions Smålandsnytt.

Landstingets beslut gillades inte av Socialstyrelsen. Myndigheten ansåg att det var fel med ett generellt telefonförbud och beslutade om ett vitesföreläggande på 200 000 kronor. När landstinget gick vidare till länsrätten ställde sig domstolen på Socialstyrelsens sida.

Kammarrätten gör en annan bedömning och river upp den tidigare domen. Domstolen anser inte att Socialstyrelsen hade laglig grund för sitt föreläggande, rapporterar Smålandsnytt.

Därmed finns inget som hindrar att den rättspsykiatriska kliniken fortsätter att beslagta patienternas telefoner.

– Jag är väldigt glad att kammarrätten har valt att gå på den linje vi drivit. Vår interna uppföljning visar att reglerna bidragit till en bättre vårdmiljö. Det handlar både om att värna patientsäkerheten, arbetsmiljön och samhällsskyddet, säger landstingsstyrelsens ordförande Suzanne Frank (m), i ett pressmeddelande.

Relaterat material

Domstol ger psykpatienter rätt att ha mobiltelefoner

Mobilförbud kan ge böter

Fel förbjuda mobiler på rättspsykiatrisk klinik

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev