Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Psykologförbundet fördömer sajt som ger små barn terapi

Publicerad: 27 maj 2010, 12:32

Olegitimerade experter knutna till en populär sajt erbjuder terapi till barn under åtta år, i strid mot lagstiftningen.


Sajten Terapisnack marknadsför sig som Nordens största psykologiforum och har upp till 10 000 unika besökare per dygn, enligt egen utsaga. Knutna till sajten finns ett stort antal experter som kallar sig kognitiva terapeuter och har utbildats i ”powerthinking” av coachen och tv-profilen Jonas Gåde.

Själv anser han att hans utbildning är ”mer konkret” än psykologprogrammet på högskolan.

– De flesta som söker terapi i dag har en lättare problematik än för tio år sedan. Den är mer lösningsfokuserad också, har han sagt till Sveriges Televisions Aktuellt.

Efter denna webbartikels publicering fälldes dock Aktuellt för bristande saklighet och bristande opartiskhet i sin rapportering om Terapisnack. Socialstyrelsen bestämde sig också efter att ha granskat marknadsföringen på sajten att inte rikta någon kritik mot den.

Experterna på Terapisnack svarar gratis på enkla frågor via internet och erbjuder mer djupgående terapisamtal mot betalning. Psykologförbundet är kritiskt till verksamheten.

– Vi tycker att det är allvarligt att vem som helst kan behandla personer med psykiska sjukdomar och anser att det borde förbjudas. Likväl som det är förbjudet att behandla personer med cancer, diabetes, eller utprova kontaktlinser, så borde det också vara förbjudet att behandla psykiska sjukdomar, säger juristen Camilla Damell till Aktuellt.

Sveriges Televisions granskning visar också att flera av experterna erbjuder terapi till barn under åtta år. Det är bara tillåtet för hälso- och sjukvårdspersonal, enligt lagen om yrkesverksamhet på hälso- och sjukvårdens område.

– Det här förefaller både obehagligt och oseriöst, säger socialminister Göran Hägglund (KD) till Aktuellt.

Relaterat material

Psykologstudenter anmäler hemsida med tv-koppling

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev