lördag10 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Psykosavdelning föreslås läggas ner

Publicerad: 23 oktober 2018, 06:06

Foto: Stefan Persson/Bildbyrån

Personal varnar för att det sker för snabbt. Men verksamhetschef Ulf Grahnat är inte orolig.

Ämnen i artikeln:

Region Jönköpings länLänssjukhuset Ryhov JönköpingHöglandssjukhuset EksjöVärnamo sjukhus

SH


Det är för att komma till rätta med ekonomin och samtidigt växla över från slutenvård till öppenvård som uppdraget att minska slutenvården inom vuxenpsykiatrin med motsvarande en vårdavdelning ligger på länssjukhuset Ryhov i Region Jönköping. En psykosavdelning med tolv platser förslås därför stängas.

– Det finns sedan tidigare ett politiskt inriktningsbeslut om att psykiatrin ska gå från slutenvård till öppenvård, säger Ulf Grahnat, verksamhetschef för vuxenpsykiatrin i Jönköping.

Han lägger till:

– I februari tog vår sjukvårdsdirektör det konkreta beslutet, som vi nu ska verkställa.

Men eftersom budgeten har överskridits blir åtgärden också en besparing. Den summa pengar som sparas på den stängda avdelningen kommer inte i sin helhet att skjutas in i öppenvården. Den nedlagda avdelningen ska ändå möjliggöras genom att öppenvården och mobila team ska förstärkas och utvecklas, berättar han.

Men personal som arbetar inom vuxenpsykiatrin på Ryhov är orolig. För Smålandstidningen berättar de att de befarar att stängningen kommer ske för snabbt och att psykospatienter kommer att få skrivas in på vanliga psykiatriska vårdavdelningar där deras behov inte kan tillgodoses.

– Visst finns det svårigheter man inte ska blunda för, svarar Ulf Grahnat. I riskanalysen framkom också just dessa aspekter. Men vi har en väl utbyggd psykosöppenvård. Den här gruppen patienter har också omfattande insatser i öppenvården så jag står bakom denna förändring fullt ut.

Så du ser inga problem med att det inte kommer att finnas någon psykosavdelning?
– Nej men jag ser utmaningar. Men inom vår klinik har vi förhållandevis moderna lokaler som innebär modulvård. En vårdavdelning är inte en stor enhet, utan det finns rumsliga uppdelningar. I modulvården kommer vi att kunna tillgodose psykospatienternas omvårdnadsbehov.

Fackliga överläggningar om nedläggningen av avdelningen ska ske torsdag denna vecka. Ulf Grahnat bekräftar att motsvarande uppdrag finns även för de mindre sjukhusen i Eksjö och Värnamo, det vill säga att de också ska minska behovet av slutenvård genom att utveckla öppenvården.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev