Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Psykosteam blev en flopp

Publicerad: 12 oktober 2009, 13:01

De uppsökande psykosteamen inom psykiatrin i Uppsala län har inte bidragit till att göra patienterna friskare, enligt en ny studie.


Psykosteamen infördes i den psykiatriska öppenvården i Uppsala län på 1990-talet. Tanken är att läkare, sjuksköterskor, psykologer, arbetsterapeuter och andra yrkesgrupper ska samarbeta för att patienter med schizofreni och liknande diagnoser ska kunna leva ute i samhället.

Modellen har använts i USA där den har gett goda resultat, rapporterar Upsala Nya Tidning.

Läkaren Robert Bodén, doktorand vid institutionen för neurovetenskap på Uppsala universitet, har analyserat uppgifter om 144 patienter i länet som insjuknade i en psykossjukdom mellan åren 1995 och 2000. Hypotesen var att de 78 som blivit sjuka efter att psykosteamen infördes skulle ha klarat sig bättre än dem som blev sjuka innan.

– Därför var det en besvikelse att upptäcka att det på de flesta punkter efter fem år inte fanns några påtagliga skillnader mellan grupperna. Andelen i arbete eller utbildning ökade inte efter reformen och andelen hemlösa sjönk inte. Och i båda grupperna togs ungefär en fjärdedel in för sluten psykiatrisk tvångsvård under det första året, säger Robert Bodén till Upsala Nya Tidning.

När det gäller symtom som vanföreställningar och hallucinationer var andelen patienter som drabbades till och med högre efter att teamen börjat arbeta.

– Det behövs fler studier för att säkert kunna avgöra om omhändertagandet av patienterna fungerar sämre i dag än före reformen. Innan detta gjorts bör vi vara ytterst försiktiga med att ytterligare dra ner på den slutna psykiatriska vården, säger Robert Bodén till tidningen.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev