Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag17.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Psykiatri

Psykoterapeuter ser andra inriktningar som mer extrema

Publicerad: 10 maj 2010, 14:02

Skillnaderna mellan olika former av psykoterapi överdrivs av psykoterapeuterna själva. Det visar en ny avhandling.


Avhandlingen från Göteborgs universitet bygger på en enkätundersökning bland 416 psykoterapeuter inom fyra olika inriktningar. Det är psykodynamisk terapi, kognitiv terapi, kognitiv beteendeterapi och integrativ eklektisk terapi.

Svaren från psykoterapeuterna visar att de prioriterar samma saker i terapin, oavsett vilken inriktning de tillhör. Det handlar om att fokusera på sambandet mellan patientens tankar, känslor och beteende samt om att skapa ett bra klimat mellan terapeut och patient.

Den största skillnaden handlar om synen på hemuppgifter mellan terapisessionerna, enligt svaren i undersökningen.

När psykoterapeuterna tillfrågades om sin syn på de andra inriktningarna visade det sig att de fokuserar på skillnaderna snarare än likheterna.

– De tenderar att tro att andra är mer extrema i sin inriktning än vad de själva är. Det finns skillnader, men de är inte av den omfattning som terapeuterna själva anger, säger doktoranden Billy Larsson, som själv är psykoterapeut.

Själv jämför han med hur medlemmarna i olika politiska partier betraktar varandra.

– Generellt sett tenderar vi att överdriva skillnaderna mot andra grupper. Det är ett väldigt mänskligt fenomen som gäller oavsett om man är psykolog eller något annat.

Enligt Billy Larsson kan den överdrivna fokuseringen på skillnader leda till att psykoterapeuter från olika inriktningar får svårt att samarbeta. För att överbrygga klyftorna skulle kan vilja se fler forum där de kan mötas och utbyta erfarenheter.

Hans avhandling läggs fram vid den psykologiska institutionen på Göteborgs universitet den 21 maj.

Läs avhandlingen:

”Therapists and their patients: Similarities and differences in attitudes between four psychotherapy orientations in Sweden” (engelsk text, i PDF-format)

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev