Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Psykoterapeuter: Vårdkedjan för de minsta barnen brister

Publicerad: 22 juli 2019, 06:34

Foto: Thinkstock

De yngsta barnen får inte den hjälp de skulle kunna få för att stödja deras psykologiska utveckling. Detta beror på att barn- och ungdomspsykiatrin inte har en organisation som kan ge en ändamålsenlig vård för de minsta barnen, skriver tre psykoterapeuter i dag på DN Debatt.


Inom barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, har krav på ökad redovisning av dokumentation och krav på kvantitet och effektivisering ökat. Detta slår mot de minsta barnen, anser psykoterapeuterna Maria Borg, Margareta Hansson och Monica Hedenbro, som på DN Debatt skriver att behandlare nu lämnar BUP.

Skribenterna anser att vårdkedjan brister när barnhälsovården rapporterar att remisser till BUP avvisas, vilket i sin tur utmanar patientsäkerheten. Det finns kompetent personal som skulle kunna arbeta på ett långt mer effektivt sätt, menar skribenterna, som också skriver att hantverksskickligheten undervärderas.

Debattörerna menar att ”den utvecklingspsykologiska grundsynen ersätts i snabb takt med manualer och bedömningsformulär” och att detta är ett steg tillbaka för barnpsykiatrin. De vill i stället se en ökad satsning på de minsta barnen. "Det behövs större möjligheter att ta emot barnen och deras familjer och hjälpa dem i en tidig livsfas, så hjälpen har stor chans att bli framgångsrik".

TT/DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev