Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Quick vill flytta från Säter

Publicerad: 9 juli 2009, 11:21

Morddömde Thomas Quick anser att han har felbehandlats och anmäler rättspsykiatriska kliniken i Säter till Socialstyrelsen.


Ämnen i artikeln:

Skönvik SäterLandstinget Dalarna

Thomas Quick får rättspsykiatrisk vård i Säter i Dalarna efter att ha dömts för sammanlagt åtta mord. Numera hävdar han att han är oskyldig till samtliga. I en uppmärksammad intervju i Sveriges Television förra året sade han att hans tidigare erkännanden berodde på att han fått starka mediciner och manipulerats under terapin.

Enligt Thomas Quick, som numera kallar sig Sture Bergwall, har situationen för honom i Säter förvärrats sedan tv-intervjun. Nu anmäler hans advokat Tomas Olsson den påstådda felbehandlingen till Socialstyrelsen. Samtidigt ansöker han om att få Thomas Quick förflyttad till en annan vårdinrättning.

– Nu när han har tagit tillbaka sina erkännanden har situationen på kliniken blivit så tryckt och spänd att han inte kan vara kvar där utan att riskera att bli utsatt för personalens personliga reaktioner. Det är helt uppenbart att det inte är en godtagbar sitution som ger honom möjlighet att få en god vård, säger Tomas Olsson till Sveriges Televisions Rapport.

Susanne Nyberg, chefsöverläkare vid den rättspsykiatriska kliniken i Säter, bemöter kritiken genom att konstatera att personer som har dömts till rättspsykiatrisk vård ofta är missnöjda.

– Vi kan inte flytta en patient bara för att de anser sig ha fått dålig vård innan någon opartisk har prövat det.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev