fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Rättegång mot studenten som fejkade psykos inleds

Publicerad: 24 augusti 2009, 08:31

Rättegång mot studenten som fejkade psykos inleds Foto: Liljeholmsbron i Stockholm.

I dag, måndag, inleds rättegången mot Konstfacksstudenten Anna Odell.


Klockan nio på morgonen ställs Anna Odell inför rätta vid Stockholms tingsrätt. Det sker efter att hon den 21 januari i år låtsades vara psykiskt sjuk på Liljeholmsbron i Stockholm. Förbipasserande larmade då polisen eftersom de trodde att hon skulle ta sitt liv. Efter det togs hon till den psykiatriska akutmottagningen på S:t Görans sjukhus, där hon bland annat spändes fast och fick lugnande mediciner.

Händelsen, som dokumenterades av Anna Odell, var en upprepning av en tidigare verklig upplevelse och en del i hennes examensarbete vid Konstfack. Syftet var att visa hur det kan gå till på en psykiatrisk avdelning.

Flera anställda på S:t Görans sjukhus blev mycket upprörda över att Anna Odell endast hade spelat teater. Det är också sju anställda på S:t Görans sjukhus och Norra Stockholm psykiatri som är målsägare i fallet.

Anna Odell åtalas för våldsamt motstånd, falskt larm och oredigt förfarande. Det sistnämnda innebär att man har orsakat ekonomisk skada utan att själv få någon ekonomisk vinning. Brotten kan ge böter eller upp till två års fängelse. Skadeståndsanspråken uppgår till 12 340 kronor.

Den bevisning som åklagare Stefan Lind kommer att föra fram består av vittnesförhör, Anna Odells projektbeskrivning och journalblad från sjukhuset.

Andrea Björkman

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev