Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Psykiatri

Rättspsyk får rätt om felaktigt mobilförbud

Publicerad: 8 April 2015, 08:15

Mobilförbudet i Växjö var fel, men blev rätt, konstaterar Kammarrätten i en dom.


Redan 2008 påpekade Socialstyrelsen att det inte fanns lagstöd för regionpsykiatriska kliniken i Växjö att generellt förbjuda sina patienter att ha mobiltelefoner. Efter sex beslut gick den dåvarande tillsynsmyndigheten ett steg till och krävde i maj 2013, med ett så kallat föreläggande, att kliniken skulle ändra sitt beslut.

Landstinget Kronoberg överklagade då Socialstyrelsens beslut till Förvaltningsrätten i Stockholm. Motparten var nu den nya tillsynsmyndigheten Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Förvaltningsrätten upphävde i mars 2014 det överklagade beslutet. Bland annat med motiveringen att Ivo inte hade kunnat visa att förbudet medfört någon reell fara för patientsäkerheten eller säkerheten för andra.

Då överklagade Ivo i sin tur beslutet till Kammarrätten i Stockholm som nu slår fast att det tidigare inte fanns något lagstöd för mobilförbudet. Men, noterar domstolen, lagen om rättpsykiatrisk vård ändades i oktober 2014 och i dag är liknande kollektiva inskränkningar möjliga.

Med anledningav det avskriver Kammarrätten målet från vidare handläggning, eller som tidningen Smålandsposten sammanfattar proceduren: Rättspsyk gjorde fel men fick rätt.

Det är i nuläget oklart om Kammarrättens dom kommer att överklagas.

Relaterat material

SKL rasar mot upphävt mobilförbud

Psykiatrer tror att larmbågar stigmatiserar patienterna

Fel förbjuda mobiler på rättspsykiatrisk klinik

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev