Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Rättspsyk i Växjö byggde för lågt staket

Publicerad: 21 september 2017, 05:39

2011 byggde Rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö ett två meter högt staket runt de två högsäkerhetsavdelningarna. Kriminalvården noterade lite försiktigt att områdesskyddet borde förstärkas.


Ämnen i artikeln:

Region Kronoberg

– Det var något vi själva också hade tänkt på. När vi förstärkte områdesskyddet gjorde vi inte det tillräckligt. Vi hade en rymning för något år sedan och då kunde vi konstatera att nu måste vi göra det ordentligt, säger David Wirdelöv, säkerhetsansvarig på Rättspsykiatriska regionkliniken, till TT.

Ett nytt stängsel, fyra meter högt och 300 meter långt, väntas stå klart till årsskiftet. Efter en lång beredning väntas de första spadtagen tas nu i höst. Staketet kostar 3,5 miljoner kronor att sätta upp, enligt P4 Kronoberg.

– Det här är inte så himla enkelt egentligen. Vi håller på med sjukvård i huvudsak, även om det finns många säkerhetsaspekter, säger David Wirdelöv.

Och lägger till:

– Staketet var otillräckligt. Det var en åtgärd som var bättre än ingenting. Nu är det förstärkt och betydligt mer ordning och reda på det nya projektet.

För många år sedan började Kriminalvården och Rättsmedicinalverket att samarbeta. Fredrik Wilhelmsson, chef över enheten för verksamhetsskydd på säkerhetsavdelningen på Kriminalvården, betonar att det rör sig om två separata myndigheter som svarar för sina egna verksamheter.

– Om det här hade varit vår anläggning hade vi nog funderat på att göra stängslet högre. Men vi har absolut ingen tillsynsrätt. De är en egen myndighet. Det är helt och hållet upp till dem att bestämma det. Vi kan absolut inte åka dit två år senare och fråga varför de inte har gjort någonting, säger han till TT.

ELLA SUNDSTRÖM/TT

Ämnen i artikeln:

Region Kronoberg

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News