onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Riktlinjer anmäls till förvaltningsrätten

Publicerad: 17 januari 2018, 13:08

Det råder oenighet om hur personer som har depression och ångestsyndrom ska behandlas.

Foto: Rikard Berglund

Intresseföreningen Psykoterapicentrum anser att Socialstyrelsen utsätter patienter för skada i och med sina riktlinjer för vård vid depression och ångestsyndrom.


Petra Hedbom

petra.hedbom@dagensmedicin.se


Redan i sitt remissvar i höstas riktade intresseföreningen Psykiatricentrum stark kritik mot riktlinjerna. Kritiken bestod främst av att Socialstyrelsen premierade läkemedelsbehandling, hjärnstimulering och KBT framför psykodynamisk psykoterapi.

I december publicerades riktlinjerna och nu har Psykiatricentrum, som samlar psykoterapeuter med psykodynamisk inriktning, tagit kritiken till en ny nivå och överklagat riktlinjerna till förvaltningsrätten.

Som skäl för överklagan uppger föreningen bland annat att det funnits ”påvisat jäv” hos flera medlemmar i ledningsgruppen för riktlinjernas framtagande och en brist på saklighet. Man skriver vidare att riktlinjerna medför skada för patienter genom att de begränsar vårdens tillgänglighet och mångfald utan vetenskapligt stöd.

Att nationella riktlinjer överklagas hör inte till vanligheterna.
– Vi har inte gjort någon större analys men jag skulle säga att det är tämligen ovanligt, säger Tord Ivarsson, docent i barn- och ungdomspsykiatri som suttit med i projektledningsgruppen för riktlinjerna på Socialstyrelsen.

Han vill inte kommentera anmälan men säger att myndigheten tagit del av den och att Socialstyrelsen kommer att ge ett svar när förvaltningsrätten ber om det.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev