torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Riktlinjer väntas för adhd och autism

Publicerad: 2 juli 2019, 11:51

Foto: Thinkstock

Vård och stöd för barn och unga med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar varierar i landet och nu ska Socialstyrelsen ta fram nya nationella kunskapsstöd.

Ämnen i artikeln:

AdhdAutismAutismspektrumstörning

Maria Gustavsson

maria.gustavsson@dagensmedicin.se


Arbetet med de nationella riktlinjerna har redan påbörjats.

– Vi planerar för att riktlinjerna i första hand kommer att innefatta adhd och autismspektrumtillstånd, och gälla alla åldrar. Riktlinjerna ska bidra till en mer enhetlig klinisk praxis och förbättrad god vård och omsorg för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, säger Mattias Fredricson, enhetschef för Nationella riktlinjer vid Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Regeringen har gett myndigheten i uppdrag att utreda behov av nationella kunskapsstöd för neuropsykiatriska funktionsnedsättningar bland barn och unga. Efter dialog med bland annat profession och skola har man sett att det finns skillnader i utredning och behandling mellan landets verksamheter.

– Socialstyrelsens dialog visar att det finns ett behov av nya nationella kunskapsstöd på det här området. Tidig upptäckt och tidiga insatser är viktiga liksom ett multiprofessionellt omhändertagande för att bland annat kunna förebygga exempelvis ångest, depression och skolfrånvaro, säger Maria State, enhetschef vid Socialstyrelsen, i pressmeddelandet.

Socialstyrelsen har även utrett vilka faktorer som kan ligga bakom geografiska skillnader i förskrivning av adhd-läkemedel. Enligt myndighetens analys verkar inte skillnaderna enbart kunna förklaras av ärftliga och socioekonomiska faktorer, vilket Dagens Medicin tidigare har rapporterat om.

Relaterat material

”Är specialisterna få blir recepten färre”

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev