Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Riskerar leg efter oralsex

Publicerad: 1 oktober 2008, 13:52

När läkaren skulle undersöka patientens njurbesvär slutade det med att han sög av denne. Nu yrkar Socialstyrelsen på att läkaren ska förlora sin legitimation.


Det var i slutet av oktober 2007 som patienten sökte vård på en vårdcentral i Stockholmsområdet för misstänkt njursten. Vid undersökningen fick han stånd, vilket läkaren uppfattade som en sexuell invit och läkaren sög av patienten.

Efteråt blev patienten upprörd och polisanmälde händelsen. Under rättegången erkände läkaren att han hade haft oralsex med patienten men hävdar att detta skett på dennes initiativ och med dennes godkännande.

Läkaren friades också av tingsrätten eftersom det inte kunde styrkas att läkaren haft för avsikt att förgripa sig på, ofreda eller utnyttja mannen.

Socialstyrelsen har nu granskat fallet och beslutat att yrka på att Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd fråntar läkaren hans legitimation.

– Tingsrättens friande dom är oväsentlig för oss. Han har uppträtt synnerligen olämpligt genom att ha oralsex med patienten även om denne var med på det. Han har visat sig helt olämplig att arbeta som läkare, säger Staffan Blom, chef för Socialstyrelsens tillsynsenhet i Stockholm.

I sitt beslut skriver Socialstyrelsen att läkarens beteende grovt undergräver ”den tillit som allmänheten har rätt att hysa till en legitimerad yrkesutövare”.

Läkaren har uppgett att han ångrar det inträffade djupt samt att han vid tillfället var utarbetad och stressad. Han hänvisar också till intyg från arbetsgivare som visar att han varit uppskattad av både patienter och medarbetare.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev