Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Så fick de bukt med vårdkön

Publicerad: 10 september 2020, 11:48

Foto: Pressbild, SU

Efter ett fem år långt projekt klarar Sahlgrenska universitetssjukhuset nu vårdgarantin för vuxna patienter som behöver neuropsykiatrisk utredning. När projektet inleddes var kötiden upp till ett och ett halvt år för de 95 patienter som stod i kö.


Ämnen i artikeln:

Västra GötalandsregionenSahlgrenska universitetssjukhuset

Efterfrågan på neuropsykiatriska utredningar har på senare år ökat.

– Vi hade stora problem med köer och började utreda vad som gjorts i landet för att korta köerna, berättar Katerina Trantou, vårdenhetsöverläkare på Neuropsykiatrimottagning Mölndal och Väster i Göteborg, som har hand om patienter i hela Göteborg och i kranskommunerna.

Processen för neuropsykiatriska utredningar är nu mer standardiserad och bygger på att patienterna i varje steg möter rätt kompetens. Tidigare hade de med mest erfarenhet prioriterats till den efterföljande utredningen.

– Vi bestämde oss för att prioritera om resurserna och placerade de mest kompetenta läkarna och psykologerna på remissbedömningar och förstabesök, säger Katerina Trantou.

På vilket sätt förbättrar den kompetensfördelningen processen?
– Då får man rätt information från början och vet tidigt vad som behövs i resterande del av utredningen.

En annan förändring som infördes var att inrätta en speciell koordinatorstjänst. Den personen övervakar flödet, försäkrar sig om att patienterna dyker upp till sina besök och koordinerar tiderna för läkare och psykologer. Antalet uteblivna besök har på så sätt minskat från 16 till 3 procent.

– En sådan tjänst skulle kunna bemannas med en administratör, men vi har valt att ha en psykolog som gör det jobbet.

Ytterligare en ny del i processen är att psykolog och läkare träffar patient och närstående tillsammans, för en så kallad sambedömning.

– Det är väldigt många frågor som ska besvaras på kort tid, egentligen om en vuxens persons hela liv. Det är inte en lätt uppgift att sitta ensam med, varken för en psykolog eller en läkare. Därför sitter yrkesgrupperna nu ihop. De pratar med patienten tillsammans och hjälper varandra i själva utredningssituationen.

Att två personer gör bedömningen tillsammans påverkar också kompetensbyggandet och gör det möjligt att låta medarbetare med mindre erfarenhet arbeta ihop med kolleger med mer erfarenhet, berättar Katerina Trantou.

Standardiseringen har också minskat antal patientklagomål. Anledningen är enligt Katerina Trantou att patienterna får mer effektiv samtalstid med läkare och psykolog, ingen kötid och en sammanhållen utredningstid som inte överstiger 90 dagar.

Cathrine Hofbauer

Reporter

cathrine.hofbauer@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev