Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Så minns Psykiatrisverige Ing-Marie Wieselgren

Publicerad: 7 juli 2022, 14:10

Dagens Medicin har pratat med företrädare för psykiatrin och patienter som arbetat tillsammans med Ing-Marie Wieselgren.

Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

En förebild, lysande kommunikatör och ödmjuk drivkraft som inneburit mer resurser för psykiatrin. Så beskrivs Ing-Marie Wieselgren av personer hon jobbat med i psykiatrisverige.


Ämnen i artikeln:

Våldsdådet i AlmedalenSKRRegion SkåneToppnyheterJuli 2022Ing-Marie Wieselgren

– Ing-Marie var en förebild för mig och många i den psykiatriska vården. Hon hade en outtröttlig energi och drivkraft och detta i kombination med värme och ödmjukhet. Med sitt stora kontaktnät var hon perfekt i rollen som psykiatrisamordnare. 

Det säger Martin Hultén, chefläkare för psykiatrin i Region Skåne och ordförande i Svenska psykiatriska föreningen. 

Läs även: ”Hon var unik”, enligt kollegerna på Akademiska sjukhuset 

Genom åren har han haft många kontakter med Ing-Marie Wieselgren, bland annat då hon var adjungerad i styrelsen. 

– Ing-Marie bidrog med sin skarpsynthet i styrelsearbetet, säger Martin Hultén.

Han framhåller ett av de senaste initiativen som Ing-Marie Wieselgren ledde, kraftsamling för psykisk hälsa på Sveriges Kommuner och Regioner där hon arbetade.

– Ing-Marie kunde på ett väldigt bra sätt föra upp de psykiatriska frågorna i samhällsdebatten. Vi har länge haft för liten del av resurserna i sjukvården, men utan hennes arbete vågar jag nog påstå att andelen varit ännu mindre, säger Martin Hultén. 

Inom psykiatrin var det i psykosvården som Ing-Marie Wieselgren hade sin främsta hemvist.  Hon bidrog bland annat i arbetet med kvalitetsregistret PsykosR. 

– Ing-Marie var fokuserad på att registret skulle ge bra återkoppling till sjukvården, säger Martin Hultén, som själv är engagerad i registret för ECT. 

Att dådet enligt de senaste uppgifterna från åklagaren var riktat mot psykiatrin ser Martin Hultén som extra tragiskt. 

– Hennes goda arbete för de utsatta i Sverige kostade henne livet, säger han. 

Martin Hultén, Ullakarin Nyberg och Margaretha Herthelius minns Ing-Marie Wieselgren.

Foto: Privat, Mattias Ahlm, Schizofreniförbundet

En annan som jobbat tillsammans med Ing-Marie Wieselgren är Ullakarin Nyberg, överläkare inom psykiatrin i Region Stockholm och expert på suicidprevention. 

– Ur mitt perspektiv var hennes största styrka förmågan att skapa mötesplatser och få människor ur olika professioner att samverka. Hon ordnade till exempel regelbundna webbmöten för alla som var intresserade av suicidprevention. De lade konkret grund för förbättringsarbete ute i regionerna, säger Ullakarin Nyberg. 

En annan styrka var Ing-Marie Wieselgrens sätt att kommunicera.  

– Hon kunde sätta ord på svårigheter och utmaningar så att det blev begripligt. Man kunde inte lyssna på henne och förbli oberörd. Hon var en otrolig inspiratör, som alltid satte uppgiften i centrum – inte sig själv, säger Ullakarin Nyberg.

Margareta Herthelius, som är ordförande i Schizofreniförbundet, lyfter särskilt Ing-Marie Wieselgrens insatser för de svårast psykiatriskt sjuka patienterna.

– I sitt kliniska arbete mötte hon många patienter med psykos där hon ingivit hopp som jag vet har fått konkret betydelse i enskilda fall. Hon har visat vägarna framåt och jag vill också nämna att hon bidragit till bättre situation för barnen i familjer som drabbats av psykossjukdom, säger Margareta Herthelius. 

Hon har svårt att se någon som kan ta Ing-Marie Wieselgrens kappa. 

– Under mina 7,5 år som förbundsordförande har jag mött många engagerade doktorer, men Ing-Maries positiva värme har varit oerhört väsentlig för att få upp frågorna om psykisk ohälsa på dagordningen. Som gammal landstingspolitiker vet jag vad hon har haft att tampas med. Ing-Marie gav aldrig upp, säger Margareta Herthelius. 

Blev psykiatrisamordnare 2007

Ing-Marie Wieselgren fick tjänsten som psykiatrisamordnare redan 2007. Jobbet innebar bland annat att genomföra de överenskommelser som slutits mellan regeringen och SKR. Arbetet har inneburit uppföljning av utvecklingsprojekt med inriktning på allt mellan främjande insatser för barn och rättspsykiatri.

Parallellt har hon haft en överläkartjänst på Akademiska sjukhuset i Uppsala sedan 2001. Tidigare har hon varit verksamhets- och klinikchef för psykos- och rehabiliteringskliniken på samma sjukhus.  

Källa: Linkedin.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev