fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Så ska den psykiska hälsan bli bättre

Publicerad: 1 september 2023, 09:22

Socialminister Jakob Forssmed (KD), Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell och Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell (längst till vänster) presenterade underlag inför en kommande nationell strategi inom området psykisk hälsa och suicidprevention

Foto: Mikaela Landeström/TT

Den psykiska hälsa ska stärkas och självmorden minska. För att nå dit har Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen tillsammans med en lång rad myndigheter tagit fram underlag för en ny strategi.
– Vi kommer att behöva hjälpas åt hela samhället, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

Ämnen i artikeln:

Senaste nyttOlivia WigzellJakob Forssmed Karin Tegmark Wisell

TT


Många faller mellan stolarna och problemen med psykisk ohälsa behövs lyftas från en individuell nivå till åtgärder på samhällsnivå. Det är några av orsakerna till varför 26 myndigheter under tre års tid jobbat med att ta fram strategier för att minska den psykiska ohälsan.

– Psykisk ohälsa är i dag ett av de största folkhälsoproblemen, i Sverige och internationellt. Inte minst bland unga. Det är en livsviktig fråga, ett livsviktigt område, säger socialminister Jakob Forssmed (KD) på en pressträff.

Enligt Forssmed måste frågan om psykisk ohälsa bli en uppgift för hela samhället, vilket kräver långsiktiga ansträngningar.

– Psykisk ohälsa medför stort mänskligt lidande men också stora samhällsekonomiska kostnader, säger han.

Arbetet med strategin har samordnats av Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten och innehåller fyra övergripande mål. Det handlar bland annat om en bättre psykisk hälsa i hela befolkningen och färre personer som tar sitt liv.

– De flesta i Sverige mår bra och har ett gott psykiskt välbefinnande, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

Men det finns en alltför stor del i befolkningen som inte har det, tillägger hon:

– Nästan var femte person i Sverige har fått diagnosen depression någon gång i livet.

För att den psykiska hälsan ska bli bättre behöver arbetet bli mer samordnat och det förebyggande arbetet stärkas.

Det är också viktigt att noga följa upp de insatser som görs. Därför föreslår man ett ”sammanhållet uppföljningssystem”, något som inte funnits tidigare.

– Vi har lagt för lite tyngdpunkt vid en systematisk uppföljning som på ett brett perspektiv följer upp om vi går åt rätt håll, säger Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell.

Anna Langseth/TT

Malin Johanson/TT

Läs också intervjun med Olivia Wigzell om strategin.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev