Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Så ska Stockholm säkra sommarens förlossningar

Publicerad: 20 juli 2017, 12:38

Johan Bratt, chefläkare på Stockholms läns landsting.

Foto: Anna Molander.

Som en följd av det ansträngda förlossningsläget på grund av semestrar och många samtidiga födslar, vidtar Stockholms läns landsting nu flera åtgärder.


Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

Stockholms läns landsting vidtar ett antal åtgärder för att öka kapaciteten och stöda barnmorskornas arbete.

– Det är flera åtgärder som kombineras på olika sätt för att underlätta för våra medarbetare som gör ett fantastiskt jobb just nu, säger Johan Bratt, som är chefläkare på Stockholms läns landsting, till Dagens Medicin.

Fler undersköterskor och assistenter ska avlasta barnmorskor bland annat med att bädda sängar och fylla på matvagnar, samt likartade arbetsuppgifter. Erfarna chefer går in och arbetar mer operativt med vårduppgifter. Vidare erbjuds nyckelpersoner som tar extrapass och flyttar semestrar extra ersättning. En nyhet är att det går att arbeta halva extrapass.

– Vi ökar också samordningen mellan koordinator för att hjälpas åt vid toppar. Det gäller även vid planerade kejsarsnitt och igångsättningar, säger Johan Bratt.

Han betonar att åtgärdspaketet inte är tidsbestämt, utan kommer att fortgå så länge det behövs.

– Generellt har vi dock en topp mellan mitten av juli och augusti och det finns en prognos på att det blir något färre födslar under hösten. Patienterna ska inte behöva känns någon oro och i 9 fall av 10 får föräldrar föda på förstahandsalternativet, säger Johan Bratt.

– Om man inte får på grundalternativet sker förflyttning via koordinatorer. Vid extrema toppar görs medicinska bedömningar varefter det i möjliga fall kan ske transporter till exempelvis Mälardalen eller Nyköping.

Totalt får vården fått ett tillskott under sommarperioden på cirka 12 miljoner kronor som fördelas till akutsjukhusen i relation till antalet förlossningar som de hanterar.

Även ute i landet vidtas är läget på förlossningsavdelningarna tufft under sommaren. På grund av bemanningsproblem har vissa förlossningsavdelningar fått stänga, exempelvis på Växjö BB, där två av sex avdelningar hålls stängda.

Åtgärder som att skicka kvinnor som ska föda vidtas också. Kvinnor från såväl Växjö, som Skåne och Kalmar får föda barn i Karlskrona, där man har spridit ut sina semestrar.

Vikarierande sjukvårdsminister Annika Strandhäll (S) reagerar starkt på den senaste tidens larmrapporter om fullbelagda BB och att barnmorskor inte ens har tid att gå på toaletten.

– Jag blev så förbannad när jag fick höra om detta, så här ska vi inte behöva ha det i svensk vård, säger hon till Aftonbladet.

Fler anställda krävs inom vården, vilket innebär att mer pengar måste avsättas. Regeringen har även kommit överens med Sveriges Kommuner och Landsting om mer pengar till ökad personalrekrytering.

– Fler människor är oerhört viktigt för att komma tillrätta med arbetsmiljön, säger Annika Strandhäll till tidningen.

MARTIN WALLSTRÖM

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev