Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Så skulle röster i huvudet kunna tystas

Publicerad: 6 september 2017, 06:39

Foto: Thinkstock

Att höra röster i huvudet är ett av symtomen vid schizofreni. Nu kan franska forskare ha lyckats hitta den plats i hjärnan som kopplas till hallucinationerna — och funnit ett sätt att tysta dem.


Ämnen i artikeln:

Schizofreni

Forskarna har undersökt en grupp om 59 personer som alla har en schizofrenidiagnos. 26 av dessa fick behandling med högfrekvent transkraniell magnetstimulering, TMS, vilket innebar att en del av hjärnan som associeras med språkfunktion stimulerades med korta pulser av ett magnetfält.

Behandlingen gavs två gånger per dag under två dagars tid, skriver nyhetsbyrån AFP. Övriga deltagare behandlades med placebo.

Före behandlingen hade samtliga patienter fått genomgå intervjuer, där deras problem med röster bedömts enligt en särskilt framtagen skala. Samma bedömning gjordes igen efter magnetstimuleringen, och då visade det sig att nära 35 procent av dem som fått den riktiga behandlingen upplevde en förbättring. Hos placebogruppen var motsvarande siffra nio procent, rapporterar forskargruppen.

"Vi kan nu med viss säkerhet säga att vi hittat ett specifikt område i hjärnan som är kopplat till verbala hallucinationer vid schizofreni. Dessutom har vi kunnat visa att behandling vid högfrekvent TMS gör skillnad för åtminstone en del av de drabbade”, säger forskarna i ett uttalande.

Resultaten har presenterats vid en neurovetenskaplig konferens i Paris, men har ännu inte publicerats i någon vetenskaplig tidskrift.

Schizofreni

Är en typ av psykossjukdom, som ofta utvecklas under lång tid. Det kan ta flera år från de första symtomen tills psykosen eller psykossjukdomen bryter ut.

Första symtomen kan vara att man känner en oro inom sig, som inte går att förklara. Man kan också känna sig nedstämd, få sömnproblem, börja isolera sig och tappa intresset för sådant man tidigare gillat.

Om symtomen blir allt starkare och din verklighetsuppfattning till slut förändras har en psykos utvecklats. Om den pågår under en längre tid är det en psykossjukdom. Schizofreni kan innebära att man upplever vanföreställningar, har hallucinationer, känner stark oro och ångest och får svårt att sköta dagliga aktiviteter.

Schizofreni kan behandlas bland annat genom antipsykotiska läkemedel och psykologhjälp.

Källa: 1177 Vårdguiden

TT

Ämnen i artikeln:

Schizofreni

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev