Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Så tros hjärnan motverka Tourettes syndrom

Publicerad: 26 september 2014, 09:30

Rörelse- och ljudtics kan ofta minska med åldern hos personer med Tourettes syndrom. Nu tror brittiska forskare sig ha hittat en förklaring till hur hjärnan bidrar till detta, enligt en ny studie i tidskriften Current Biology.


Forskarna finner nämligen att ungdomar med tourette har förhöjda koncentrationer av neurotransmittorn gaba i den supplementära motorarean, ett område i hjärnan med stark koppling till syndromets motortics.

Fyndet är paradoxalt, anser forskarna eftersom gaba har en bromsande effekt på nervaktiviteten och därför kunde förväntas finnas i lägre nivåer i det aktuella området. Men ju högre nivåerna av gaba, desto värre symtom på motortics tycktes personerna ha.

Forskarna tolkar resultaten som ett sätt för hjärnan att kontrollera symtomen vid tourette genom att öka nivåerna av den bromsande signalsubstansen.

De hittade inga förhöjda nivåer av gaba i andra undersökta områden i hjärnan, jämfört med friska kontrollpersoner.

Enligt ett pressmeddelande från tidskriften indikerar resultaten att behandlingar som ökar koncentrationen av gaba i vissa delar av hjärnan, till exempel djup hjärnstimulering, skulle kunna ha effekt mot Tourettes syndrom.

I studien ingick 15 personer med Tourettes syndrom och lika många matchade friska kontrollpersoner. Snittåldern var 16 år.

Läs abstract till studien:

Amelia Draper med flera. Increased GABA Contributes to Enhanced Control over Motor Excitability in Tourette Syndrome. Current Biology, publicerad online den 25 september 2014. DOI: 10.1016/j.cub.2014.08.038

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev