Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Sahlgrenska höll kvar Sis-personal mot deras vilja

Publicerad: 3 juni 2019, 09:27

Foto: Jesper Cederberg

Ett Sis-hem i Skaraborg har polisanmält Sahlgrenska universitetssjukhuset sedan personal blivit kvarhållen och inlåst.


Ämnen i artikeln:

Sahlgrenska universitetssjukhuset

– De håller vår personal inlåst 3,5 timmar, vilket är högst anmärkningsvärt och olagligt så jag gjorde en polisanmälan, säger Johan Feldtmann, institutionschef på Sis-hemmet Margretelund, till Sveriges Radio P4 Skaraborg.

Bakgrunden är en konflikt som uppstått när två behandlingsassistenter kommit in med en 17-årig flicka till barn- och ungdomspsykiatrin. Då flickan inte hade en vårdnadshavare med sig ville läkaren att assistenterna skulle stanna kvar och beordrade därför sin personal att inte släppa ut dem.

– Vi har patientens bästa för ögonen och har ingen avsikt att plåga Sis-personal och det här är att göra en höna av en fjäder, säger Suzanne Ågård, chefsöverläkare på barn- och ungdomspsykiatrin vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, till Sveriges Radio P4 Skaraborg.

Flickan skrevs sedan in enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård.

Sis

Sis, Statens institutionsstyrelse, är en statlig myndighet som ansvarar för individuellt anpassad tvångsvård. Den behandlar ungdomar med allvarliga psykosociala problem och vuxna med missbruksproblem. Sis tar också emot ungdomar som har dömts till sluten ungdomsvård.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev