Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Satsning på egna läkare gjorde inhyrda onödiga

Publicerad: 8 mars 2022, 11:51

”Jag hade tagit in hyrläkare om det hade varit bra, men jag ser ju att patienterna är mer nöjda med den kontinuitet som de får, att vi har ett bättre rekryteringsläge och att det finns ST-läkare som vill komma hit”, säger förvaltningschef Katarina Hartman.

Foto: Christoffer Borg Mattisson/ Bildbyrån

Skånes psykiatri har inte använt hyrläkare på flera år. I stället har den anställt fler läkare och infört bonussystem för att täcka upp vid vakanser.


Ämnen i artikeln:

Region SkåneKarriärsöndagST-läkareToppnyheter ArbetslivToppnyheter

– Vi har inte haft en enda hyrläkare efter 2016 inom den offentliga psykiatrin, säger Katarina Hartman, förvaltningschef Psykiatri, habilitering och hjälpmedel i Region Skåne.

Läs mer: Psykiatrernas råd ger primärvård extra stöd 

I augusti 2016 beslutade sjukvårdsnämnd Sund i Region Skåne att successivt sluta anlita inhyrda läkare i psykiatrin. Då hette det att målet var att ”värna patientsäkerhet, arbetsmiljö och ett kvalitetssäkrat utbildningsuppdrag”. Därutöver konstaterade regionpolitikerna att det är dyrt att anlita bemanningsbolag.  

– Vi hade en del problem innan med många avvikelser och lex Marior när det gäller hyrläkare. Arbetsbelastningen för våra läkare kunde också bitvis bli tung för det var ofta problem med att hyrläkare inte ville jobba vissa semestermånader. Så vi bestämde oss för att satsa på våra egna läkare, säger Katarina Hartman. 

Läs mer: Digitalt verktyg ska förbättra den psykiatriska behandlingen 

Enligt henne betalade psykiatrin i Region Skåne 18,5 miljoner kronor för hyrläkare år 2010. Fem år senare hade notan ökat till 45,3 miljoner kronor. Under år 2016 sjönk kostnaden till 33 miljoner kronor. 

– Vi hade börjat utfasningen då, och från 2017 har vi inte haft en enda kostnad för hyrläkare, säger Katarina Hartman.

En del av pengarna har gått till att anställa fler läkare i psykiatrin. Antalet ST-läkare har ökat från 85 stycken år 2015 till 111 år 2021. Även specialistläkarna har blivit fler. I dag finns 202 överläkare mot 175 år 2016. Siffrorna är exklusive rättspsykiatrin som inte har haft eller har brist på läkare, enligt Katarina Hartman.

Ett incitamentsprogram har också tagits fram där läkare som täcker upp vid vakanser får bonus.

– Om man till exempel är för få läkare på en mottagning får man en tyngre arbetsbörda och då får man extra ersättning, både om man är ST-läkare och specialistläkare. Vi har också läkare som vill jobba extra och kan ta patienter på en annan mottagning en kväll eller helg i veckan. Allt är på frivillig basis och man får betalt enligt löneincitamentsprogrammet,  säger Katarina Hartman. 

Läs mer: Flexibla psykiatriska team suddar ut gränser 

För att ytterligare underlätta har Skåne satsat på bland annat standardiserade vårdprocesser, forskning och digitalisering. Det har gjort psykiatrin till en attraktivare arbetsgivare.

– Förr hade vi svårt att få hit ST-läkare, nu får vi tyvärr tacka nej till sökande. Det är synd att tacka nej till bra läkare som vill ägna sig åt psykiatri så under 2022 ska vi försöka få i gång fler ST-tjänster, säger Katarina Hartman. 

Vad har du för tips till andra som vill sluta med hyrläkare?

– Man måste göra ett gediget arbete innan. Vad kan vi erbjuda i stället? Man återinvesterar kostnader man hade för hyrläkare i bättre arbetsmiljö för läkare. Det är A och O, annars får man inte med sig läkarna. Sedan ska man hålla i och hålla fast. Vi har mottagningar i dag som har det tufft och då får verksamhetscheferna jobba med att flytta frivilliga läkare som vill jobba extra. 

Har du tvivlat någon gång?

– Vi tvivlar ofta. Det är då man behöver gå tillbaka och se hur det var innan. Jag hade tagit in hyrläkare om det hade varit bra, men jag ser ju att patienterna är mer nöjda med den kontinuitet som de får, att vi har ett bättre rekryteringsläge och att det finns ST-läkare som vill komma hit, säger Katarina Hartman och fortsätter: 

– Oavsett om man får flytta en läkare till en annan mottagning en kväll så kan den läkaren kontexten med kommunsamverkan, koppling till heldygnsvård och så. Då blir det en annan patientsäkerhet än om man har en hyrläkare som kommer till mottagningen och river av patienter.

Alexander Santillo, docent och överläkare inom vuxenpsykiatrin i Lund, har en delvis annan bild av effekterna av hyrläkarstoppet. ”Vi vill ju lika mycket som ledningen att det här ska bli bra. Organisation och bemanning är en stor och komplex fråga. Men nuvarande stoppet har tydliga negativa konsekvenser för våra patienter”, säger han. Läs hela intervjun med honom här.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev