Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Schizofreni och bipolär sjukdom kan vara besläktade

Publicerad: 16 januari 2009, 21:21

Det finns en gemensam genetisk bakgrund till schizofreni och bipolär sjukdom, menar forskare bakom en stor svensk studie.


Ämnen i artikeln:

SchizofreniMental hälsa

Åsikterna har gått isär inom psykiatrin huruvida schizofreni och bipolär sjukdom har olika eller gemensamma orsaker. En ny stor svensk studie ger nu stöd åt den senare åsikten.

Forskare vid Karolinska institutet har analyserat data för över 2 miljoner familjer med sammanlagt över 9 miljoner individer i det svenska flergenerationsregistret och slutenvårdsregistret.

Resultaten visar att nära släktingar till individer med antingen schizofreni eller bipolär sjukdom har ökad risk att vara drabbade av båda sjukdomarna.

Forskarnas slutsats är att de bägge sjukdomarna delvis har samma genetiska bakgrund. De menar att fynden utmanar den rådande föreställningen att schizofreni och bipolär sjukdom är två separata sjukdomar.

Författare till studien som i dag publiceras i tidskriften Lancet är bland andra Paul Lichtenstein och Christina Hultman, bägge forskare vid Karolinska institutet.

Lancet, 2009; 373: 234–239

Ämnen i artikeln:

SchizofreniMental hälsa

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev