Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Schizofrenitest testas i svensk sjukvård

Publicerad: 9 november 2005, 12:23

Ett instrument som ska kunna diagnostisera schizofreni ska nu börja användas av Rättsmedicinalverket i Göteborg, psykiatrin vid Universitetssjukhuset i Lund samt fyra engelska sjukhus.


Enligt Lundaforskarna som har utvecklat instrumentet Schizo Detect kan detta diagnostisera patienter med schizofreni på ett tidigare stadium i sjukdomsutvecklingen.

Instrumentet, som kopplas till befintlig audiologisk utrustning, mäter med hjälp av detektorer nervaktivitet i hjärnan då patienten hör olika anpassade ljud.

Utifrån tidigare forskning är det känt vilka ljudkonstellationer som uppfattas annorlunda av schizofrena personer. Det handlar alltså om att mäta hur hjärnan bearbetar ljuden. En undersökning tar sju timmar. Se även Dagens Medicin nr 17/05.

- Efterfrågan på instrumentet blir allt större. I dag har vi kö på läkare och kliniker som är intresserade av att köpa det, säger Olle Olsson, som är en av forskarna, och i dag vd på det företag, Schizo Detect, som bildats inför marknadsföringen av instrumentet.

Lovar att delta med öppet sinne  Rättsmedicinalverket i Göteborg kommer under våren att delta i en studie där instrumentet testas.

- Som kliniker har man lite svårt att tro att ett enkelt test skulle kunna avslöja förekomsten av schizofrenisjukdomar, men vi deltar i de kliniska studierna med öppet sinne. Instrumentet kanske inte är den enda lösningen för att diagnostisera sjukdomar inom schizofrenifamiljen utan kan fungera som ett komplement, säger Anders Forsman, professor och överläkare i rättspsykiatri vid Rättsmedicinalverket.

Även Universitetssjukhuset i Lund samt fyra engelska sjukhus kommer att börja använda instrumentet för kliniska studier.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev