Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Sent uppdagad lönemiss ger 250 000

Publicerad: 6 maj 2014, 07:30

14 skötare inom psykiatrin får dela på 1,5 miljoner kronor – sedan landstinget i sju år missat att ge dem extra ersättning.


Ämnen i artikeln:

Västerbottens läns landstingSkellefteå lasarett

Ett lokalt kollektivavtal vid Skellefteå lasarett ger enligt tidningen Kommunalarbetaren vissa arbetslag som arbetar både dag och natt en kompensation med 300 kronor per natt, plus arbetstidsförkortning. Men när en ny verksamhet, Gästhuset, vid den psykiatriska kliniken i Skellefteå öppnades för sju år sedan, missade landstinget att informera om avtalet.

Det har inneburit att 14 skötare gått miste om extra nattersättning. Och på sju år har det hunnit bli en hel del pengar, nämligen 1,5 miljoner kronor totalt. Två personer får drygt 250 000 kronor var –på aprillönen.

Den missade ersättningen upptäcktes av en slump, när personer som hade jobbat inom andra delar av sjukhuset undrade varför nattersättningen inte gällde just Gästhuset.

Facket uppger för Kommunalarbetaren att arbetsgivaren först ville lösa det hela genom att betala ut ett schablonbelopp för två år. Men det fanns dokumenterat hur de anställda hade jobbat under de sju åren.

– Vi hade som tur är sparat almanackor där vi hade satt in schemat för all personal dygn för dygn, berättar Tina Stenlund, arbetsplatsombud för Kommunal, för tidningen.

I pengarna som skötarna nu får ingår också utebliven arbetstidsförkortning som omvandlats till pengar och semesterersättning.

Lisa Blohm

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev