Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag18.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Psykiatri

Självskador kopplas till ökad dödsrisk på flera sätt

Publicerad: 21 September 2012, 13:22

Personer som skadar sig själva riskerar inte bara att dö av sina självskador. De löper även minst en fördubblad risk att avlida av andra orsaker, visar en ny studie.


Det är forskare knutna till bland annat universitetet i Oxford som har följt upp över 30 000 individer som sökt vård för självskador vid tre akutmottagningar i Storbritannien.

Efter uppföljningstiden på i snitt sex år hade ungefär sex procent av patienterna avlidit. Den vanligaste dödsorsaken var oavsiktlig förgiftning, följt av självmord.

Samtidigt visar forskarnas analys att dödsfall på grund av vad forskarna kallar naturliga orsaker var två till sju gånger vanligare bland dem som sökt vård för självskador än i normalbefolkningen. Bland de vanligaste naturliga dödorsakerna fanns sjukdomar kopplade till matsmältningssystemet, främst alkoholrelaterade, samt olika typer av beteendestörningar där droganvändning stod för en stor del av dödsfallen.

Analysen visar även att risken att dö av naturliga orsaker var högre hos personer med dålig ekonomi och låg utbildningsnivå.

Studien presenteras på hemsidan för tidskriften the Lancet. Forskarna skriver att deras resultat pekar på hur viktigt det är att sjukvården har rutiner för att undersöka den kroppsliga hälsan, och inte bara den psykiska, hos personer som har ett självskadebeteende.

Läs abstract till studien:

Helen Bergen med flera. Premature death after self-harm: a multicentre cohort study Lancet, publicerad online 18 september 2012. DOI:10.1016/S0140-6736(12)61141-6

Relaterat material

Lindrigare psykisk ohälsa kopplas till sämre överlevnad

HANNA ODELFORS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev