Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag18.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Psykiatri

Självskador minskade med DBT

Publicerad: 20 Januari 2012, 05:00

De tidigare självmordsförsöken upphörde helt bland 42 ungdomar som behandlades med dialektisk beteendeterapi, DBT.


En studie av behandling med DBT vid barn- och ungdomspsykiatri, BUP, i Stockholm är just klar. 42 patienter med självskadande beteende och emotionell instabilitet erbjöds dialektisk beteendeterapi. De var även diagnostiserade med andra psykiatriska tillstånd, som depression, olika ångesttillstånd eller ätstörning.

– Projektet visar att även för den här svåra patientgruppen finns bra metoder, säger Camilla Hallek, enhetschef vid DBT-teamet.

42 patienter ingick i studien. Före behandlingsstarten hade 68 procent av dem gjort självmordsförsök, ofta flera stycken. Efter åtta månaders behandling hade självmordsförsöken upphört. Ungdomarna mådde bättre och en större andel än tidigare kunde studera eller arbeta.

Redan innan studien var klar såg DBT-teamet att arbetet gav resultat, och DBT är nu ett permanent inslag inom BUP Stockholm. Sedan starten 2005 har DBT-teamet tagit emot 200 patienter.

– Vi har lärt oss metoden allt bättre och vi har fått en säkerhet i att vi ser att ungdomarna stannar i metoden, säger Camilla Hallek.

Av de 42 patienterna i studien valde sju att hoppa av behandlingen i förtid.

Studien är gjord utan jämförbar kontrollgrupp, och Camilla Hallek kan inte med säkerhet säga om de goda resultaten beror enbart på valet av behandlingsmetod.

– Men vi ser att de hade i snitt 19 månaders behandlingstid inom BUP innan vi började. Efter i snitt 15 månaders behandling med DBT fanns en signifikativ förbättring, säger hon.

Den tid som patienterna fick behandling varierade från fyra och en halv månad till nära 31 månader.

ANNA ROSENGREN

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev