Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Sjuksköterska hade sex med patient

Publicerad: 23 september 2013, 13:48

En sexmissbrukande sjuksköterska hade sex med en patient som nyligen vårdats på den avdelning inom psykiatrisk slutenvård som mannen jobbade vid. Ett klart olämpligt beteende, anser HSAN.


Den drygt 40-årige sjuksköterskan gick olovligen in i patientens journal för att kontrollera hennes telefonnummer. Strax efteråt kontaktade mannen den tidigare patienten och tog initiativ till sexuellt umgänge. För själva dataintrånget dömdes sjuksköterskan förra året till dagsböter.

Men när Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, nu beslutar om tre års prövotid för sjuksköterskan anses också det sexuella umgänget med kvinnan utgöra ett  så olämpligt beteende att NN kan befaras vara olämplig att utöva sjuksköterskeyrket . Beslutet grundar sig alltså på dels dataintrånget, dels händelsen som utspelade sig efteråt.

HSAN beslutar också om en prövotidsplan för mannen, som enligt anmälan från Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har ett sexmissbruk sedan 20 år tillbaka. I den ingår att sjuksköterskan under hela prövotiden ska ha regelbunden kontakt med en KBT-terapeut som kan behandla sexmissbruk.

CHRISTOFFER NILSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev