Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Psykiatri

Skåne kritisk till egen psykiatri

Publicerad: 4 december 2015, 12:47

Foto: Thinkstock

Efter flera uppmärksammade granskningar av psykiatrin i Malmö har Region Skåne nu gjort en egen genomlysning av vården. Regionen är självkritisk på flera punkter – trots Ivo-kritik har inte alla utlovade åtgärder vidtagits.


Bilden som trätt fram av vuxenpsykiatrin i Region Skåne är mörk. Kliniken har inte lyckats förhindra ett stort antal självmord. Samtidigt har patienter i media vittnat om våld och trakasserier medan flera tidigare anställda har berättat om en tystnadskultur och mobbning på arbetsplatsen.

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har vid flera tillfällen riktat kritik mot vuxenpsykiatrin i Region Skåne och på tillsynsmyndigheten har frustrationen varit påtaglig:

– Vi har gjort inspektioner, haft möten, gjort sammanställningar och gått igenom deras internutredningar. Vi påtalar bristerna, men de finns hela tiden kvar, sa enhetschefen Christina Carlsson i en intervju med Sydsvenskan i somras.

Nu presenterar Region Skåne sin egen genomlysning av den offentligt finansierade vuxenpsykiatrin, där man medger att de åtgärder som utlovats sedan Ivo:s kritik ”inte vidtagits med tillräcklig snabbhet och kraft” eller ännu inte har fått fullt genomslag i organisationen. Bland annat har det inte gått att säkerställa att medarbetarna deltar i den kompetenssatsning som över webben ska ge personalen verktyg för att kunna möta självmordsbenägna patienter.

Region Skånes chefläkare Jens Enoksson ger sin bedömning på rapporten i en bilaga. Där skriver han att bristerna inom psykiatrin i Malmö är allvarliga, men att de föreslagna åtgärderna bedöms som adekvata. Han lägger dock till en brasklapp: ”[...]om de får fullt genomslag i verksamheten”.

Christina Carlsson på Ivo har precis fått rapporten när Dagens Medicin ringer upp och kan ännu inte uttala sig om slutsatserna. Men hon tycker att de åtgärder som Region Skåne tidigare utlovat ser ganska bra ut. Hon nämner bland annat att verksamhetsutvecklare har anställts för att jobba med patientsäkerhetsfrågan.

– På pappret ser det ut som att åtgärderna kan vara tillräckliga för att komma till rätta med en del brister. Men det krävs en ständig uppföljning, att man tittar över vad åtgärderna har fått för effekt och vad som behöver göras ytterligare. Här väntar en lång uppförsbacke.

Nästa steg i Region Skånes genomlysning av psykiatrin är nu att låta en extern granskare titta på rapporten, med särskilt fokus på självmordsproblematiken. Ivo kommer att fortsätta hålla Region Skåne under uppsikt under minst ett års tid.

Relaterat material

Personalens anmälningar om våld följdes inte upp

Ivo kritiserar Regions Skånes psykiatri

Bättre introduktion ska lösa problemen med psykiatrin

Efter kritiken – ny chef ska styra upp psykiatrin i Malmö

Kaos inom Malmös psykiatri

ANNA-CAJSA TORKELSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev