Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag15.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Psykiatri

Skåne satsar på ljusterapi

Publicerad: 17 December 2014, 08:13

Foto: Thinkstock.

Flera landsting har lagt ner sin ljusterapi. SBU har avfärdat dess vetenskaplighet. Det är dock inget som påverkar Region Skåne.


Det viktigaste är patientens egna upplevelser, inte läkares eller anhörigas.

2010 lade Västra Götalandsregionen ner sin ljusterapi, året efter gjorde Landstinget Dalarna samma sak. Enligt en sammanställning gjord av nyhetsbyrån Siren är det i dagsläget bara 7 av 21 landsting och regioner som erbjuder patienter med nedstämdhet ljusterapi, skriver tidningen City.

Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, genomförde för några år sedan en systematisk översikt av forskningsläget och kom fram till att det inte finns något stöd för att behandlingen fungerar.

Det verkar dock inte vara något problem för Region Skåne, som erbjuder behandlingen.

– Det viktigaste är patientens egna upplevelser, inte läkares eller anhörigas. Med det sagt är det ofta så att när patienter håller på att bli bättre är det inte alltid de vill tro på det. Men både vi och anhöriga märker att de ser glada ut och är mer pigga och alerta, mer lediga i sitt sätt och mindre disträa. Även biologiska tester av stresshormoner visar på effekter, men de är så dyra att de inte prioriteras, säger Baba Pendse, överläkare vid vuxenpsykiatrin vid Skånes universitetssjukhus i Malmö, till City.

I Skåne kräver behandlingen remiss från läkare och kostar sedan patienterna 200 kronor. Kostnaden för vuxenpsykiatrin i Malmö ligger på omkring 400 000 kronor per år, enligt tidningen.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev